Select Page

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Blagdan Sveta tri kralja se još naziva Bogojavljenje i predstavlja završetak božićnih blagdana.

To je dan na koji se iz kuće iznosi božićni bor, dan koji u srcima vjernika bude svijest o pripadanju Božjem narodu i poticaj su da poput mudraca s Istoka svatko potraži Boga, pokloni mu se i daruje ono što u srcu nosi.

 Ovaj blagdan se još naziva i Vodokršće, jer se u crkvama blagoslivlja i voda. Blagoslovljena voda čuva se do idućega Vodokršća u kućama, kojom će domaćin u određene dane i po potrebi škropiti ukućane, stoku, stvari i imanje.

Zajedništvo koje donosi ovaj blagdan najbolje se vidi u jaslicama pod okićenom jelkom. Maleni Isus, njegova majka Marija zajedno s Josipom, a ispred njih tri kralja; slika je to dobrote, mira i dokaz da nas Bog ljubi.

Danas obnavljamo događaj opisan u Evanđeljima, kada dolaze trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Došli su izdaleka i tražili Krista.

Prema evanđelju po Mateju, tri kralja ili mudraca s istoka (Partsko Carstvo), prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli su se pokloniti novorođenome Isusu. Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melkior i Baltazar.

Pri tomu su mu darovali tri simbolična dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i smirnu (plemenitu mast) kao čovjeku. Kao tri kralja, mudraca dolaze iz nekršćanskoga svijeta, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

OGLASI

Loading