Select Page

Arheolozi su uspjeli otkrili tajnu koju je mumija čuvala više od dvije tisuće godina

Arheolozi su uspjeli otkrili tajnu koju je mumija čuvala više od dvije tisuće godina

Tim poljskih znanstvenika kaže da su otkrili jedini poznati primjer balzamirane trudne egipatske mumije.

Otkriće je zasluga znanstvenika iz Warsaw Mummy projekta koji je započeo 2015. godine. U projektu je korištena tehnologija za ispitivanje artefakata smještenih u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

Prethodno se mislilo da analizirana mumija zapravo muški svećenik, ali nove snimke otkrile su da je riječ o ženi u kasnijoj fazi trudnoće, javlja BBC..

Umrla je između 26. i 30. tjedna trudnoće

Stručnjaci vjeruju da se radi o posmrtnim ostacima žene visokog statusa u dobi između 20 i 30 godina, koja je najvjerojatnije umrla tijekom 1. stoljeća prije Krista.

“Predstavljen je jedini poznati primjer mumificirane trudnice, ali i prva radiološka slika mumificiranog fetusa”, napisali su autori projekta, prenosi RTL .

Pomoću opsega glave fetusa procijenili su da je majka umrla između 26. i 30. tjedna trudnoće iz nepoznatih razloga.

“Ovo je naše najvažnije i najznačajnije otkriće do sada”, rekao je član tima Wojciech Ejsmond iz Poljske akademije znanosti za Associated Press.

U trbušnoj šupljini mumije pronađena su četiri smotuljka, za koja se smatra da su zasebno izvađeni i balzamirani. Međutim, znanstvenici smatraju da fetus nije izvađen iz maternice tijekom zamatanja.

Rekli su da im nije jasno zašto nije izvađen i balzamiran odvojeno, ali možda su tome pridonijela egipatska vjerovanja o zagrobnom životu ili fizičke poteškoće s uklanjanjem fetusa.

‘Tajanstvena dama’

Autori projekta mumiju su nazvali “Tajanstvenom damom Nacionalnog muzeja u Varšavi” zbog njezinog nepotvrđenog podrijetla.

Kažu da su mumificirani ostaci prvi put donirani Varšavskom sveučilištu 1826. godine. Donator je tvrdio da je mumija pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, ali znanstvenici kažu da je u 19. stoljeću bilo uobičajeno lažno pripisivanje pronađenih artefakata poznatim mjestima kako bi se povećala njihova vrijednost. 

U 20. stoljeću stručnjaci su zbog natpisi na lijesu i sarkofagu smatrali da je unutra mumija muškog svećenika. No, sada u 21. stoljeću znanstvenici su uspjeli kroz tehnologiju skeniranja ustanoviti da je zapravo riječ o mumificiranoj trudnici. Vjeruju da su mumiju u jednom trenutku trgovci antikviteta stavili u pogrešan lijes tijekom 19. stoljeća, kada pljačka i premotavanje ostataka nisu bili rijetkost.

Jedna od osnivačica projekta, dr. Marzena Ożarek-Szilke, objasnila je da je njezin suprug na jednoj od snimki prvi primijetio nešto što je izgledalo kao “malo stopalo”.

Tim se nada da će uskoro proučiti male količine tkiva kako bi uspjeli utvrditi i uzrok smrti pronađene žene.

OGLASI

Loading