Select Page

Berba grožđa u Brotnju odvija se u posebno teškim okolnostima

Berba grožđa u Brotnju odvija se u posebno teškim okolnostima

Uposebnim okolnostima uslijed epidemije koronavirusa održani su tradicionalni 65. dani berbe grožđa “Brotnjo 2020.”. Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, kazao je kako se ta manifestacija u Brotnju, odnosno općini Čitluk, bez prekida održava već 65 godina, piše Večernji list BiH

– Možemo se pohvaliti kako je ovo najstarija manifestacija koja se neprekidno održava u cijeloj BiH. Ove godine berba grožđa odvija se u posebnim uvjetima i nezapamćenom ozračju neizvjesnosti i prijetnje, a sve kao posljedica globalne pandemije koja je zahvatila cijeli svijet i koja je napravila pomutnju u svim sferama života. Već proljetos kad su trebale startati prve pripreme za ovogodišnju manifestaciju, Organizacijski odbor Dana berbe grožđa našao se pred problemom hoće li i kako održati manifestaciju u ovim okolnostima. Nadamo se da će sljedeći Dani berbe grožđa biti obilježeni u potpuno drukčijim prilikama, da će ove nedaće biti iza nas – kazao je Smoljan dodajući kako ove godine vinogradari berbu obavljaju u posebno teškim okolnostima.

– Zbog svima poznatih razloga trpi cijelo gospodarstvo, a što se Brotnja tiče, turizam i poljoprivreda, odnosno vinogradarstvo i vinarstvo, na najvećem su udaru i doživljavaju neprocjenjive štete. Prodaja vina gotovo je potpuno obustavljena i podrumi su puni prošlogodišnjih zaliha vina. Vinogradari mogu biti zadovoljni količinom i kvalitetom ovogodišnjeg uroda grožđa i potpuno smo sigurni da se neće predati i posustati, nego će berbu obaviti stručno po svim pravilima i tako proizvesti nadaleko poznate vrhunske žilavku i blatinu – zaključio je Smoljan.

vecernji.ba

OGLASI

Loading