Select Page

Bez HDZ-a i HNS-a neće biti moguće uspostaviti vlast

Bez HDZ-a i HNS-a neće biti moguće uspostaviti vlast

Jučer su neformalne skupine iz stranaka koja je u nedjelju potpisala sporazum u Sarajevu nastavila do potaknosti raspoređivati pozicije u vlasti računajući da je pao završni dogovor oko uspostave Vijeća ministara BiH. Po dostupnim informacijama raspodjeljuju se, za sada virtualno, pozicije i u agencijama gdje će tko sjediti, tko će biti ministri a da nije uopće poznato kako će izgledati oba doma državnog Parlamenta, hoće li se odluke moći donositi, odnosno uopće funkcionirati vlast ovisno o tome tko će imati većine u Domu naroda.

Loš račun

Čak i površnim poznavateljima situacije koji ne razumiju složene mehanizme uspostave vlasti, dovoljno se osvrnuti na posljednjih tri gubitničke godine koje su najlošije u novijoj povijesti BiH. A rezultat je to samo katastrofalne procjene međunarodne zajednice i nekih stranih veleposlanstava da izbace ključne hrvatske stranke iz vlasti, nakon čega su nesposobne vlasti koje su pogurali dovele do sunovrata ovaj entitet i BiH. Oni koji umjesto uspostave istovjetnih županijskih, a zatim i federalnih vlasti te na kraju Vijeća ministara žele stvoriti raštimani orkestar koji međusobno ne komunicira, ustvari nastoje ponoviti reprizu Alijanse iz 2000., odnosno još gore ‘platforme’ iz 2010. godine, objavio je Vecernji.ba.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je upozorio da se bez HDZ-a BiH neće moći uspostaviti vlast ni na jednoj razini u Bosni i Hercegovini koja bi funkcionirala upozoravajući kako bi bilo pogrešno eliminirati SNSD Milorada Dodika iz Vijeća ministara ako on uspostavi vlast u Republici Srpskoj jer bi se na taj način zaustavile reforme i europski put zemlje. Na konferenciji za novinare u Mostaru Čović je upozorio kako se pri uspostavi vlasti nakon nedjeljnog dogovora između SDA, Demokratske fronte i stranaka iz Republike Srpske koje okuplja Srpska demokratska stranka o državnoj vlasti krenulo pogrešnim putem. Zbog složenih mehanizama popunjavanja entitetskih parlamenata, jer se iz županija biraju izaslanici gornjeg nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH, a iz kojega se bira državni Dom naroda, sada je nemoguće utvrditi koja od stranaka ima veći broj zastupnika i utjecaj. Čović je na konferenciji za novine ustvrdio da ova stranka ima dominantnu poziciju među Hrvatima nakon posljednjih izbora koja je nezaobilazna.

“Nemoguće je bez HDZ-a napraviti vlast na bilo kojoj razini u Bosni i Hercegovini. To je rezultat izbora. A oni koji misle da je to moguće, neka se igraju matematikama”, rekao je Čović u izjavi u središnjici HDZ-a BiH. Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte Željka Komšića i koalicije iz Republike Srpske koju predvodi SDS usuglasili su i u nedjelju potpisali dokument o zajedničkim načelima uspostave državne vlasti iz koje su time isključili SNSD Milorada Dodika te pozvali HDZ BiH da im se priključi kao legitimni prdstavnik Hrvata. Čović smatra kako bi bilo pogrešno zaobići Dodika ako koalicija koju predvodi uspostavi novu entitetsku Vladu.

Oporba se pravda

– Ako Dodik bude imao vlast u Republici Srpskoj, onda je neozbiljno praviti državnu vlast bez njega. Time jednostavno sprječavamo da BiH povedemo u pravome smjeru, put Europske unije, objasnio je Čović. Upitan da prokomentira poziv HDZ-u BiH i strankama HNS-a da se priključi sporazumu koji je potpisan u nedjelju, Čović je rekao da grupaciji stranaka HNS-a koje su uvjerljivo slavile među Hrvatima pripada hrvatska kvota u vlasti te da ih nitko na to ne treba pozivati. Pri tome je izrazio očekivanje da će inzistirati na tome da programska opredjeljenja koje ima njegova stranka budu uvrštena u zajednički dokument oko budućih vlasti u Federaciji BiH i državi. “Na vanjskom planu to je kandidacijski status s EU već u idućoj godini. Naš prioritet na unutarnjem planu je Izborni zakon. Ono što sada imamo je neustavno, a s druge višestruko diskriminirajuće, i to ne samo prema Hrvatima”, objasnio je Čović. On je najavio da će krajem ovoga tjedna izaslanstvo HDZ-a BiH razgovarati s čelništvom Stranke demokratske akcije kako bi se dogovorili oko uspostave vlasti. U međuvremenu, stranke iz RS-a koje su potpisale sporazum u Sarajevu nastavile su se pravdati svojim biračima kako u Sarajevu nisu izdali interese Republike Srpske. Najglasniji je bio Dragan Čavić iz NDP-a koji je rekao i da je Dodik podupro većinu načela koje zagovara Stranka demokratske akcije.

pogled.ba

OGLASI

Loading