Select Page

BiH zatvara granicu nakon što primi 5.000 izbjeglica

BiH zatvara granicu nakon što primi 5.000 izbjeglica

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH na današnjoj izvanrednoj press konferenciji u Sarajevu kazao je da, nakon zatvaranja granice u Hrvatskoj, postoji realna mogućnost da BiH postane koridor kojim će izbjeglice željeti da dođu u zapadnu Europu.

Mekitć je jasno potcrtao da je BiH spremna biti tranzit za sve izbjeglice, ali da isto tako je spremna zatvoriti svoje granice ako se ustanovi da izbjeglice nemaju gdje otići iz BiH.

BiH je spremna primati ljude do popunjenosti kapaciteta (hrana, smještaj) koji u ovom momentu iznosi 5.000 ljudi. Nažalost, više od toga ne možemo jer uvažavajući sva ljudska prava, BiH prvo mora misliti na prava svojih građana. Ne možemo dozvoliti da u BiH uđe na desetke tisuća izbjeglica i da se dogodi anarhija, istakao je Mektić.

Ne možemo ništa govoriti dok ne vidimo konkretno što će se dogoditi. Ukoliko Granična policija ne bude mogla odgovoriti našem eventualnom zahtjevu da se granica zatvori, možda ćemo uključiti entitetske MUP-ove da im pomognu

On je kazao da do sada niti jedna osoba iz ove kategorije nije ušla u BiH. U Vijeću ministara, konstantno su na vezi s lokalnim zajednicama, za koje se pretpostavlja da će u njih stići izbjeglice.

– Vijeće ministara je spremno i mora pomoći tim zajednicama da adekvatno odgovore ovom problemu, naglasio je Mektić.

Na pitanje na koji način će se zatvoriti granica i da li će se postavlja možda bodljikava žica, Mektić je kazao da za tim nema potrebe.

– Ne možemo ništa govoriti dok ne vidimo konkretno što će se dogoditi. Ukoliko Granična policija ne bude mogla odgovoriti našem eventualnom zahtjevu da se granica zatvori, možda ćemo uključiti entitetske MUP-ove da im pomognu.

Za sada je sve to samo plan, jer još nema naznaka za masovni priljev izbjeglica u BiH, rekao je Mektić.

Što se tiče smejštajnih kapaciteta, Mektić je rekao da na primjer u Bijeljini ima određenih napuštenih tvornica koje bi se mogle pretvoriti u prihvatne centre.

Također, stotinjak izbjeglica može biti smješteno u Azilantski centar u Sarajevu, a ukoliko to bude neophodno, mogu se, rekao je Mektić, napraviti prihvatni centri po uzoru na onaj u Hrvatskoj, gdje je iskorišten prostor Velesajma u Zagrebu.

poskok.info

OGLASI

Loading