Select Page

“Bilo jednom na Kupresu”

“Bilo jednom na Kupresu”

Knjiga „Bilo jednom na Kupresu“ autora Dinka Pejčinovića predstavljena je sinoć u posuškoj kinodvorani.
Iskustva ovog autora koji je kao zagrebački student sudjelovao u ratnim događanjima na Kupresu u travnju 1992., a koji je s prisutnima podijelio svoja iskustva, istraživanja, fotografije i dva videopriloga izazvala su snažna sjećanja onih koji su sinoć bili u kinodvorani.

Pejčinović je u svojoj knjizi obradio vlastita iskustva koja je imao na Kupresu u ožujku i travnju 1992. godine. Prema riječima autora, ne postoje dokumentirani zapisi o događajima bitke na Kupresu, stoga njegova knjiga donosi usmena svjedočanstva sudionika onih postrojbi s kojim je on bio u doticaju na terenu. Prije tri godine Pejčinović je započeo pisati knjigu jer kako kaže „često nailazimo na razne informacije i dezinformacije koji nemaju veze sa stvarnim događajima. Kad sam krenuo istraživati događaje na Kupresu primjetio sam da nemam konkretne dokumente na kojima bi temeljio svoj rad, stoga sam se okrenuo skupljanju svjedočanstva. S obzirom da nema pisanih tragova, mislim da je jako važno da prikupljamo svjedočanstva preživjelih sudionika kako bi ovi događaji ostali trajno zapisani.“ Tako su u knjizi sadržana svjedočanstva pripadnika studentske bojne, grupe studenata Kuprešaka, HOS-a, te svjedočanstva sudionika teritorijalne obrane iz Gruda, Tomislavgrada i Posušja. Prema riječima autora, branitelji iz Posušja, nakon Kuprešaka i Duvnjaka su imali najveće gubitke u bitci za Kupres 10. travnja 1992. godine. U knjizi je i intervju sa generalom Željkom Glasnovićem, ali i skup medijskih izvještavanja o situaciji na Kupresu u travnju 1992. godine.

Knjiga „Bilo jednom na Kupresu“ kroz intervjue sudionika obrađuje sudbinu mladih ljudi uhvaćenih u vrtlogu rata – studenata koji silom prilika postaju vojnici, koji na ratište odlaze bez ikakvog vojnog iskustva u sukob s srpskom vojskom koja je daleko bila nadmoćnija kada je bilo u pitanju naoružanje. Prema riječima autora, ovo ratište je možda bilo jedinstveno u Domovinskom ratu jer prema njegovim saznanjima, to je jedino ratište na kojemu su bile čak dvije studentske postrojbe.

Predstavljanje knjige uveličala je ženska klapa Zvizdan iz Posušja.

posusje.net

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading