Select Page

Biskup Palić u Vinjanima: Svetost je zadaća svakog kršćanina i na svetost smo pozvani svi

Biskup Palić u Vinjanima: Svetost je zadaća svakog kršćanina i na svetost smo pozvani svi

Biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski, monsinjor Petar Palić predmolio je svetu misu u srijedu, 10. ožujka u župnoj crkvi svetog Josipa u posuškim Vinjanima. Biskup Palić uz koncelebraciju nekoliko svećenika posuškog dekanata predmolio je osmu večer velike devetnice i prvu večer redovite devetnice koja se slavi u ovoj posuškoj župi u susret blagdanu svetoga Josipa, zaštitnika župe Vinjani.

Župnik župe Vinjani don Joko Blažević zahvalio se na zajedništvu, svetom Josipu što je okupio vjernike, ali i biskupu Paliću na dolasku. Pozvao je vjernike da nastave moliti. „Molit ćemo jer imamo zašto moliti. Bit ćemo uslišeni, jer sveti Josip je garant našeg uslišenja. No, naše molitve moraju biti pravedne. Ne možemo moliti da se,ne daje Bože, nekome dogodi neko zlo. Kad je molitva iskrena, zar na nju sveti Josip neće odgovoriti? Hoće“, kazao je don Joko.

Biskup Palić se zahvalio na zajedništvo u vjeri. „Nastavite moliti po zagovoru svetoga Josipa. Molite za vašu župu, svoje osobe potrebe, ali i za našu biskupiju jer je posvećena svetom Josipu. Da Gospodin sve nas upravi putem mira, ljubavi i noga što je sveti Josip bio, putevima pravednosti. To nam je u današnje vrijeme potrebno“, kazao je biskup Palić.

U svojoj je pak homiliji istaknuo da je sveti Josip jedini svetac o kojem nisu zabilježena čuda da ih je činio kao ni velike riječi. Zapravo, biskup Palić je istaknuo da u Bibliji ne postoji niti jedan zapis da je sveti Josip išta rekao. „Kada štujemo svece, kada molimo zagovor svetaca, upravo činimo ovo: promatramo njihov život, a taj nam njihov život treba biti poticaj koji nam pokazuje najsigurniji put kako ćemo mi doći do vlastite svetosti. Kada papa Franjo govori o svetosti, onda kaže da se ta svetost ostvaruje u svakidašnjici. I nije potrebno da netko bude svećenik, redovnik i biskup da bi bio svet. Svetost je zadaća svakog kršćanina i na svetost smo pozvani svi“, kazao je biskup Palić.

Biskup Palić je istaknuo da bi se i mi trebali učiti djelovanju u svom životu od svetog Josipa. Istaknuo je tri koraka koja bismo trebali usvojiti kao vlastite životne korake. „Prvo: ne izvrgnuti nikoga sramoti. Da je Josip s Marijinom trudnoćom htio napraviti skandal, ona bi možda bila kamenovana prema tadašnjim zakonima. Josip razmišlja u tišini i izbjegava skandal. Društvo u kojem živimo, mediji koji nas okružuju kao da traže skandal. I kao da mi sami želimo čuti nešto o drugome i teško nam pada kada nešto čujemo o drugome to ne prepričati dalje. Osobito kada nam netko drugi nije simpatičan. Koliko bi se samo nesporazuma izbjeglo kada bi se ponašali kao sveti Josip. Zato prvi korak prema našem obraćenju treba biti čuvanje vlastitog dostojanstva i dostojanstva drugoga. Drugi korak koji bismo trebali učiti od svetog Josipa je opreznije donositi sudove o drugima. Josip razmišlja o svemu i kada mi se javi Božji glasnik, Josip mijenja svoj sud. Koliko samo predrasuda imamo u svome životu o drugima. Koliko na temelju tih predrasuda donesemo krivih sudova o drugima. Biti oprezan u donošenju sudova o drugima – to bismo također trebali učiti od svetog Josipa. Teći korak je ostati i izdržati u poteškoćama. Za Josipa bi bilo puno jednostavnije da je otresao prašinu sa sebe i riješio se problema, ali on podmeće svoja leđa i preuzima odgovornost. Strpljivost, izdržati u poteškoćama, ostati tu kad je teško. To je odlika svetoga Josipa koja je možda najvažnija i najteža. Često je lakše plivati kad nas struja nosi, često je lakše zavijati s vukovima, ali što kada se toliko toga oko nas protivi kršćanskim vrijednostima? Hoćemo li prestati živjeti? Ili što je s nama kada nam se drugi podruguju zato što vjerujemo i zato što smo katolici? Ostati i izdržati u poteškoćama. To je odlika svetoga Josipa kojom učimo živjeti ovaj naš vjernički život“, kazao je biskup Palić u posuškim Vinjanima.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading