Select Page

Branitelji probili policijsku blokadu, među njima i Ljubo Ćesić Rojs: Podršku svojim suborcima došli dati pripadnici pukovnije “Ante Bruno Bušić”

Branitelji probili policijsku blokadu, među njima i Ljubo Ćesić Rojs: Podršku svojim suborcima došli dati pripadnici pukovnije “Ante Bruno Bušić”

Iza podneva dio prosvjednika probio je policijski kordon u Ćirilometodskoj ulici i dotrčao do crkve sv. Marka, gdje od četvrtka prosvjeduje skupina branitelja na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom.

Prosvjednici su u Ćirilometodskoj ulici i kod Kamenitih vrata maknuli metalne ograde koje je postavila policija, nakon čega je pedesetak njih kod Starogradske vijećnice probilo kordon i trčeći stiglo na Markov trg, gdje su stali uz crkvu.

Policajci sada svojim tijelima sprečavaju prosvjednike da prodru na Markov trg. Prilikom proboja došlo je naguravanja i fizičkih obračuna s policajcima, na koje su bačena i neka pirotehnička sredstva.

branitelji_markov_trg_22

                                                          Na slici, na ogradi, pripadnici pukovnije “Ante Bruno Bušić” iz Posušja

Tijek događaja:

13.20 Glogoški je rekao da branitelji pozivaju na mir i da se policija povuče da ne dođe do prolijevanja krvi. Na pitanje koji je plan za danas rekao je da sve ovisi o policiji i da čekaju da oni naprave prvi korak. Također je rekao da će policija tek u nedjelju zaprimiti prijavu za skup.

Ostajemo na pozicijama kojima jesmo, kazao je.

13:10 Đuro Glogoški pozvao je preko megafona policiju da otkaže poslušnost i da ne ide na hrvatske branitelje nego da im se pridruži.

13.05 – Uzavrelu situaciju komentirao je i Tomislav Karamarko

– Jako sam tužan, gledao sam direktan prijenos te tužne epizode. Pozivam premijera da razgovara s braniteljima i prekine agoniju. Niti Hrvatska niti branitelji ovo nisu zaslužili. Optužbe da mi možemo manipulirati braniteljima su čiste objede. Vlada je sad na potezu. Postoji jedan čovjek koji ovo može riješiti svojom dobrom voljom, a to je Zoran Milanović. Neka se premijer obrati i razgovara s njima, neka se to prekine. Tko je gospodin da neće doći razgovarati s invalidima, kazao je.

 

Na pitanje što misle o tome da su branitelji prekršili zakon odgovorio je:

– To su branitelji, zar ćemo njih tretirati kao huligane koji krše zakon? Mora postojati senzibilitet, ja ću doći i s njima razgovarati, kazao je.

12:50 Branitelji su zauzeli Markov trg, a policija je pojačala blokade kako bi spriječila moguće nove proboje. Napravili su zid od redova policijaca i marica kod Kamenitih vrata, u Mesničkoj i ispred stare Gradske vijećnice.

12.44 – Jako sam žalostan zbog ovoga što se događa. Govorili smo da želimo dijalog, no nažalost mnogi invalidi su doživjeli stres. Zašto nije sastanak održan odmah, čekali smo dosada, čekat ćemo i do ponedjeljka. Ne postavljamo nikakve ultimatume. Žao mi je što imamo ministra branitelja koji dopušta da policija napada branitelje, kazao je Josip Klemm.

Na videu možete vidjeti pripadnike pukovnije “Ante Bruno Bušić” koji su došli dati potporu svojim suborcima

Klemm je kazao kako je jedino što branitelji traže dijalog i razgovor.

– Vidjeli ste što smo doživjeli, žene plaču u crkvi, kazao je Klemm i dodao kako će na pitanje što će se dogoditi ako ih premijer ne primi, to odlučiti branitelji.

12.30  Ispred stare gradske vijećnice branitelji su probili blokadu policije. Ušli su u crkvu, a policija ih ne može zaustaviti. Jedan koji je probio blokadu je i Ljubo Ćesić Rojs.

Branitelji su se skoro potukli s policijom koja više ne može kontrolirati situaciju. Branitelja je trenutno više nego policajaca koji samo promatraju  što se događa.

Nemiri su izbili i na Kamenitim vratima gdje su prosvjednici gurali ogradu. Došao je i novi kordon policije, a među policajce su branitelji bacili baklju.

OGLASI

Loading