Select Page

Biskupi BiH i Hrvatske naglasili važnost solidarnosti i zajedništva

Biskupi BiH i Hrvatske naglasili važnost solidarnosti i zajedništva
Zajedničko jednodnevno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, 26. u nizu, održava se danas u biblioteci Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

O temama kojima se bavi ovogodišnje zajedničko zasjedanje dvije biskupske konferencije govorili su na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH te predstavnik Hrvatske biskupske konferencije biskup varaždinski mons. Bože Radoš, koji je ujedno i predsjednik Caritasa Hrvatske.

Monsinjor Vukšić je kao ključne teme konferencije naveo dušebrižništvo za hrvatske katolike u svijetu, naglasivši da od Afrike do Novog Zelanda ima više od 180 zajednica s više od 180 svećenika.

Također tijekom zajedničke Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, između ostalog, razgovarano je o Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Akcija Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini je godišnja akcija koja se provodi uz potporu hrvatskog Caritasa. Akcija obuhvaća aktivnosti koje mobiliziraju i potiču ljude u Republici Hrvatskoj na solidarnost s ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovini.

Biskup Bože Radoš smatra kako crkva u dvije države diše poput jedne duše, a skrb za vjernike iskazuju preko nacionalnih Caritasa, uključujući tu tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, što ga hrvatski Caritas organizira već 18 godina. Istaknuo je kako je iz godine u godinu sve više onih koje žele donirati potrebitima, što ohrabruje, jer je pomoć namijenjena svim ljudima.

Nastojimo time širiti solidarnost i zajedništvo, kazao je biskup Radoš.

Komentirajući preporuku Europske komisije za otvaranje pregovora za članstvo Bosne i Hercegove u Europskoj uniji, nadbiskup Vukšić se nada da će se ove pozitivne najave pretvoriti u konkretne korake.

I da ćemo moći u skoroj budućnosti onima koji o tome odlučuju moći kazati hvala, konačno se dogodilo ono što svi želimo, podvukao je Vukšić.

On je istaknuo da od članstva u Europskoj uniji očekuje postizanje viših pravnih standarda i usvajanja boljih zakonskih rješenja.

Vukšić je također kazao da bi to pomoglo učvršćivanju mira, podsjetivši da se na teritoriju EU nije ratovalo 80 godina te da je i to dokaz koliko je proces europskih integracija važan.

Fena

OGLASI

Loading