Select Page

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan je Velike Gospe

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno i Dan općine Posušje, koji se obilježava 15. kolovoza kad diljem BiH i Hrvatske vjernici hodočaste u marijanska svetišta.

Tako će biti danas u Posušju gdje se slijeva “more” hodočasnika kako bi pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor častili je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”.

Na ovaj dan katolički vjernici prisjećaju se dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Povezanost Hrvata i Djevice Marije očituje se i u pozdravu “Hvaljen Isus i Marija”. Naime, Hrvati su kršćanskom pozdravu “Hvaljen budi Isus Krist” dodali i njegovu majku Mariju.

U Bosni i Hercegovini , blagdan Velike Gospe se slavi u čak 150 župa, a posebno svečano je u Posušju, Širokom Brijegu, Međugorju, svetištu Kondžilo u Komušini, te Rami.

Svečana sveta misa danas je u 11 sati, a misno slavlje predvodit će fra Nikola Kozina iz samostana Guča Gora.

Posušje.net

OGLASI

Loading