Select Page

BLAGDANSKA KUPOVINA: Ovog tjedna očekuju nas velike gužve zbog božićne kupovine

BLAGDANSKA KUPOVINA: Ovog tjedna očekuju nas velike gužve zbog božićne kupovine

U nedjelju proslavljamo blagdan Božića, što znači da nas ovog tjedna očekuju velike gužve gdje god se okrenemo. Unatoč pozivima sindikata i analitičara da se ne kupuje u posljednji tren, potrošači se redovito ogluše na ovo upozorenje, piše Večernji list BiH.

– Kupovala sam namirnice i proteklih dana i uvijek se dogodi da se nešto zaboravi pa i da nestane nečeg ako su došli gosti, tako da je potrebna nova kupnja. Ovaj tjedan planiram potrošiti do 200 maraka na namirnice koje su uistinu potrebne, govori nam čitateljica iz Mostara koja se priprema za blagdane. Najveći je problem što će mnogi na svojim radnim mjestima biti i u petak, dan prije Badnjeg dana, kao i na sam Badnji dan. Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH ranije je upozorio na ovaj problem prekomjernog rada, pa čak i tlačenja radnika za blagdana. “Sretni blagdani, gdje god da ste. 92% trgovaca će ih provesti na radnom mjestu”, slogan je kampanje sindikata u BiH. – Kad su u pitanju radnici u sektoru trgovine i usluga, blagdani njima nose i dodatno breme. To je razdoblje velikog opsega posla zbog kojeg se radi prekovremeno, zbog kojeg se police u trgovinama pune i više puta dnevno i vrlo često u velikoj panici kada se više ne gleda je li u pitanju teška roba. Naša ovogodišnja poruka je upravo usmjerena ka kupcima polazeći od činjenice da, nažalost, poslodavci nemaju razumijevanja za probleme radnika. Oni od kupaca posebno, onih koji su stalni, očekuju razumijevanje i suosjećanje i stoga koristimo ovu priliku da pozovemo sve kupce da ne zaborave da ispred njih stoji nečija majka i supruga koja neće imati vremena kuhati blagdanski ručak i koja će vjerojatno čestitati blagdan svojoj djeci kad su ona već odavno zaspala. Podarite im osmijeh podrške koji ne košta ništa, ali je izuzetno vrijedan, poručili su u sindikatu.

Kako Večernji list doznaje, u prosjeku će se potrošiti oko 300 maraka. Najveće gužve kreću od danas i trajat će sve do kraja tjedna. – Ljudi troše više u vremenu blagdana. Netko 100, a netko i 500 KM. Prosjek je oko 300. Svojim stalnim kupcima dat ćemo odgodu plaćanja i onda će nam platiti u siječnju kad im dođu neka primanja. Izuzetno je teško i nama, ali želimo izaći ususret svojim kupcima, kazali su nam u jednoj mostarskoj trgovini. Popularna kupnja na odgodu je još aktualna, ali za razliku od ranijih godina, to mogu učiniti samo najpouzdaniji kupci koji dosad nisu imali problema s plaćanjem niti su kasnili. Nekad je to bilo bez kriterija. – Imali smo negativnih iskustava i zato smo oprezni oko tog kome dajemo odgodu plaćanja. Sad s ovim kupcima nemamo problema, istaknuli su. Blagdanski tjedan je započeo i potrebno je imati strpljenja za druge kupce, ali i razumijevanja za radnike koje čekaju enormne količine posla.

vecernji.ba

OGLASI

Loading