Select Page

GORAN MARIĆ NA BOŽIĆNOM SILU: I hrvatski ministar zapjevao gangu!

GORAN MARIĆ NA BOŽIĆNOM SILU: I hrvatski ministar zapjevao gangu!

“Božićno silo” u Grudama u organizaciji braće Miloš, jubilarni peti put bilo je veličanstveno. Jure i Damir Miloš pobrinuli su se za spektakl, a kinodvorana Grude bila je pretijesna za sve koji su željeli vidjeti što je ove godine pripremljeno.

Uz braću Miloš, nastupili su Ante Tolo, Veljko Bokić, Đuka Vukan, Vlado Tolo, Kosta Pakalović i Željko Šimić Dotić, kao i gangaši iz Tihaljine, Posušja, Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda. Poseban gost bio je Branko Medak. Ali, gangu je zapjevao ni više ni manje nego ministar državne imovine u Hrvatskoj Goran Marić. U povodu “Sila” odlučio je nakratko navratiti u svoje Grude. – Osjećam se sjajno jer je predbožićno vrijeme, a ja sam u zavičaju. Što može biti ljepše od toga?! “Božićno silo” postalo je tradicionalna večer koja zaslužuje pozornost. Ono okuplja, čuva, baštini sve ono što vrijedi.

jurica2_nnn_bih_18122016

Tradicija nas prati i čuva, pa i mi nju moramo čuvati. I ne mogu se ne odazvati ovom pozivu, to nije samo njihov poziv, već je to poziv iznutra, iz mog bića. Želim ovim dolaskom pokazati da sam ja dio ovog duha, ove stvarnosti i ove tradicije, istaknuo je za Večernji list ministar Goran Marić. Voditelji programa bili su sjajni Bujica i Vrane, a publika je umirala od smijeha. Svi su bili oduševljeni programom. – Mislim da je publika sve pokazala. Ovakav odaziv je pokazao i ozbiljnost manifestacije i kvalitetu jer se iznad svega ta manifestacija organizira radi publike i žao mi je što neki nisu mogli ući u dvoranu, govori za Večernji list mlađi od braće Miloš, Jure. On je voditelj Škole tradicijskih glazbala u Mostaru, svira sedam glazbala, o gangi je predavao od Hrvatske do Amerike, pojavljivao se i u televizijskim reklamama.

jurica1_nnn_bih_18122016

A tek su mu 23 godine. Petim “Silom” je oduševljen. – Ono čega se treba paziti je da prva manifestacije ne bljesne pa da s neke regionalne razine s vremenom padne na lokalno. Treba krenuti lagano, postupno, ali čvrstim koracima i ako je čovjek siguran u svoju kvalitetu, uspjeh dođe, govori Miloš. Za gangu ističe da je najdublja mudrost kod Hrvata. – Svaki gangaški dvostih ima široku priču. Ta priča je povijest, znanost, tradicija… Ganga je za onog tko je zna slušati najdublja mudrost, ističe Miloš. Pjevati i svirati je naučio zahvaljujući djedu Vladi s majčine strane i njegovu bratu Vencelu. – Kako sam ušao u taj krug, dolazilo je glazbalo po glazbalo i ja sam se u to zaljubljivao. Kažem, ako je čovjek rođen za nešto, pitanje je hoće li to otkriti i koliko će to razvijati, govori Jure koji je nedavno dobio i Rektorovu nagradu za umjetnički i znanstveni doprinos i promociju Sveučilišta u Mostaru, na kojem studira povijest i filozofiju. “Silo” je došao podržati uz prigodan govor i grudski načelnik Ljubo Grizelj, a prelijepu večer blagoslovio je grudski župnik fra Stanko Pavlović.

vecernji.ba

OGLASI

Loading