Select Page

Bosanskohercegovačke prirodne ljepote turiste ostavljaju bez daha

Bosanskohercegovačke prirodne ljepote turiste ostavljaju bez daha

Bosna i Hercegovina je postala veoma privlačna turistička destinacija za građane cijelog svijeta.

O tome svjedoči porast broja inozemnih turista u BiH iz godine u godinu, ali i preporuke inozemnih medija i turističkih portala za top turističke destinacije u 2015, među kojima su i prirodne ljepote, znamenitosti i gradovi BiH.

Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističkog udruženja BiH, istakla je za banjalučke Nezavisne novine da je prva dva mjeseca ove godine u BiH boravilo 94.618 turista, što je 24,7 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu ostvareno je 207.898 noćenja, što je 32,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Nadamo se da će nam ovo ljeto, s lijepim vremenom, dovesti još mnogo turista u cijelu BiH, jer smo dobro i startali”, navodi Hadžiefendić-Mešićeva, te dodaje da su u siječnju i veljači u BiH inozemni turisti najviše posjećivali Sarajevo, Mostar, Banjaluku, Banju Vrućicu, kod Teslića, i Travnik.

Tijekom zimskog perioda, sa prelaza iz 2014. u 2015. godinu, odlično posjećene bile su planine Vlašić i Jahorina. U protekla dva mjeseca u BiH su najviše dolazili turisti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Turske, Italije, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Južne Koreje i SAD.

Prema podacima Turističke zajednice BiH, najatraktivnije lokacije za turiste su nacionalni parkovi “Sutjeska”, “Kozara”, “Una”, predivni vodopadi Kravice, kod Ljubuškog, i vodopadi u Jajcu, te brojne planine ljepotice u BiH, u koje i ljeti odlaze turisti sa Hrvatskog primorja, kako bi pauzirali od mora.

“Ove destinacije ostavljaju turiste bez daha. Bar takva iskustva prenose nama u turističkoj zajednici”, istakla je Hadžiefendić-Mešićeva.

abcportal.info

OGLASI

Loading