Select Page

BOŠNJACI NA “APARATIMA”:Spremna Schmidtova odluka

BOŠNJACI NA “APARATIMA”:Spremna Schmidtova odluka

Kandidate za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH predlaže najmanje osam delegata u klubovima delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Ako u roku od 30 dana od konstituiranja Doma naroda ne bude predložen nijedan kandidat, za to će biti dovoljno najmanje pet delegata iz relevantnih klubova konstitutivnih naroda Doma naroda Federacije. Ako se to ne desi u roku od 60 dana, za predlaganje kandidata će biti dovoljna dva delegata iz klubova naroda.

– Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH će glasati o jednoj ili više zajedničkih lista sastavljenih od tri kandidata, uključujući po jednog kandidata predloženog u svakom klubu konstitutivnih naroda – stoji u nacrtu izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Nadalje se utvrđuje da broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih koji se biraju u Dom naroda FBiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan stanovništvu kantona kako je prikazano na posljednjem popisu stanovništva.

– Svakom konstitutivnom narodu dodjeljuje se jedno mjesto u svakoj županiji koja ima najmanje jednog takvog delegata u svom zakonodavnom tijelu. Izuzetno od stava 2. ovog člana, ako bošnjačko, hrvatsko i/ili srpsko stanovništvo županije prema posljednjem popisu stanovništva čini manje od tri posto ukupnog stanovništva istog konstitutivnog naroda u Federaciji, nijedno mjesto neće biti dodijeljeno iz te županije tom konstitutivnom narodu. Za svaki konstitutivni narod, jedan delegat će predstavljati županiju koja potpada pod taj prag. Ovaj delegat se bira u skladu s članom 10.15 ovog zakona – piše u dokumentu koji je pripremio Schmidt.

Upravo ova odredba izazvala je najviše negodovanja među strankama iz Sarajeva.

Predviđa se da nakon postupka dodjele, ako ostanu upražnjena mjesta dodijeljena jednom od konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih, SIP BiH će donijeti poseban akt kako bi propisao način popunjavanja ovih mjesta i popunio nedostajući broj delegata iz reda konstitutivnog naroda ili iz grupe ostalih.


 Propisane su i kazne pa će tako od 3.000 KM do 30.000 KM biti kažnjene stranke ili nezavisni kandidati ako, između ostalog, zloupotrijebe javna sredstva, nose i izlože oružje na skupovima, sprečavaju novinare da obavljaju svoj posao, obećavaju nagrade u cilju stjecanja podrške birača, koriste jezik mržnje, koriste megafon, oštete plakate, postavljaju svoje plakate gdje nije predviđeno.

ABC portal info

OGLASI

Loading