Select Page

Federacija BiH mogla bi dobiti novu Vladu u idućih desetak dana

Federacija BiH mogla bi dobiti novu Vladu u idućih desetak dana

Marinko Čavara (HDZ BiH) izabran je za predsjednika Federacije BiH, Melika Mahmutbegović iz SDA je dopredsjednica, a Milan Dunović, član DF-a, dopredsjednik. Zajednička lista kandidata za čelnike Federacije BiH dobila je većinu glasova u oba doma Parlamenta FBiH.

U Zastupničkom domu za nju je glasovalo 57 zastupnika, jedan je bio protiv, a 26 suzdržano. U Domu naroda lista je dobila podršku 30 izaslanika, 14 je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana. Zajedničku listu kandidata za predsjednika i dopredsjednike FBiH podržali su klubovi hrvatskog i bošnjačkog naroda, dok je potpora unutar Kluba srpskog naroda izostala. Za Mladena Dunovića ruku su digla samo dva izaslanika iz inače nekompletnog Kluba srpskog naroda koji ima 13 izaslanika. Zbog izostanka potpore zajedničkoj listi unutar Kluba srpskog naroda u Domu naroda, lista je ponovno vraćena pred zastupnike u Zastupničkom domu. Nakon što je Zastupnički dom većinom glasova ponovno potvrdio listu, ona se ponovno našla i pred izaslanicima u Domu naroda gdje je drugi put potvrđena većinom glasova, ali ne i potporom unutar Kluba srpskog naroda. Predsjednik i potpredsjednici FBiH potom su prisegnuli pred izaslanicima Doma naroda.

Novo vodstvo

Marinko Čavara, novoizabrani predsjednik Federacije BiH, u svojem obraćanju je naglasio kako dužnost preuzima u vrlo teškom trenutku za Federaciju BiH opterećenoj siromaštvom, nezaposlenošću, pravnom i svakom drugom nesigurnošću. “992.342 građana u Federaciji BiH nama su dali povjerenje da u njihovo ime tražimo rješenja u svim oblastima života i rada, da radimo na jačanju gospodarstva, nacionalnih i ljudskih prava i sloboda, vratimo povjerenje među ljudima te povjerenje u pravnu državu. Nema mjesta optimizmu jer BiH je zemlja bogata ljudskim i materijalnim resursima. Samo se njome loše i nezakonito upravljalo”, naglasio je Čavara. Dopredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, također, su se obratili izaslanicima Doma naroda naglasivši da će sve troje čelnika raditi kao tim na istom zadatku, osiguranju boljeg života narodima i građanima u FBiH. Obraćajući se nakon sjednice novinarima, Čavara je najavio formiranje Vlade FBiH u idućih desetak dana, dok bi novo Vijeće ministara BiH moglo biti formirano krajem veljače, dok se obave provjere kandidata za ministre. Izbor čelnika Federacije BiH svojim je istupom pokušao obilježiti Predrag Kojović, izaslanik Naše stranke, koji je naglasio kako nikad neće podržati listu na kojoj su osobe poput Marinka Čavare kojeg je optužio za, kako je kazao, doček osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Protivljenje SNSD-a

Uz Čavaru, za sudjelovanje u svečanom dočeku Darija Kordića, Kojović je prozvao i hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića te Lidiju Bradaru, predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta FBiH. “To su optužbe članova stranke koja je na izborima ostvarila minoran rezultat te se na ovaj način pokušavaju izboriti za medijsku pozornost”, reagirao je jučer Čavara. Protivljenje zajedničkoj listi kandidata za čelnike FBiH imali su priliku obrazložiti i izaslanici SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH koji su kazali kako se izborom predsjednika i dopredsjednika bez potpore Kluba srpskog naroda Srbima u Federaciji BiH radi isto što i Hrvatima prije četiri godine, te da je udar na konstitutivnost naroda u BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading