Select Page

Plameni jezici od 20 metara i nesnosne vrućine: Vatrogasci i dobrovoljci su stalno na terenu i gase

Plameni jezici od 20 metara i nesnosne vrućine: Vatrogasci i dobrovoljci su stalno na terenu i gase

Šesti je dan velikog požara na Čvrsnici. Prema posljednjoj informaciji koju je Uprava civilne zaštite ŽZH još jučer objavila izgorjelo je oko 100 hektara šume i niskog raslinja. Do danas je to sigurno i još veća površina.

Helikoper  Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je počeo gasiti požar u petak jutro u 6.30 sati napravio je nešto više od četrdeset preleta iznad požarišta. Dobra vijest je što je jutros na požarište ponovo došao kanader iz Republike Hrvatske, te je i on napravio desetak preleta preko požarišta.

No, kako nam kažu vatrogasci i dobrovoljci s terena, sve je izvjesnije da ljudska ruka ni tehnika ovom požaru na Čvrsnici ne može ništa. „Po mojoj slobodnoj nekoj procijeni, a nisam stručnjak, helikopter i kanader uspjeli su napraviti dosta posla, ali opet to tek nekih pet posto posla. Nama je sada već izvjesno ono što smo pomišljali ima dva dana, a to je da bez dobre kiše ovaj požar neće moći biti ugašen. To su plameni jezici u visini od 20 metara. Jako, ali jako je vruće na Blidinju “, kazao je Mario Bonić iz HGSS- a stanice Posušje. Bonić je noćas i jutros dežurao na požarištu da vatra ne probije dalje. „Puno godina sam na Blidinju i nikada, ni ljeti na Blidinju se ne može u noći biti u ktatkom rukavu. Sinoć smo dežurali cijelu noć u kratkom rukavu“, kazao je Bonić govoreći o situaciji na požarištu. Dodao je da uspkos teškoj borbi i dalje ostaju se boriti s vatrom.

Najteža situacija je na području Varićaka. „Riječ je o području gdje je Varićak i Ivan dolac. Tu požar prijeti da prijeđe požarni put i dođe do kuća i do vikend naselja na Varićaku“, kazao je Bonić. Govoreći o požaru koji ide prema Masnoj luci kazao je da još prijeti opasnost. „Kako je tamo požar počeo, tamo smo zadnjih nekoliko dana napravili jako puno, ali baš puno posla, propilali koridore, doveli crijeva za vodu, okupili puno ljudi. Taj dio se uspio staviti pod kontrolu. Međutim, požar je otišao na vrh, a onda se od vrha počeo spuštati prema dolje“, kazao je Bonić za naš radio.

Požar gase posuški vatrogasci uz pomoć DVD-a Rakitno, PVP-a Grude, PVP-a Široki Brijeg, DVD-a Tihaljina, PVP-a Mostar, PVP-a Čitluk, PVP – a Tomislavgrad, PVP-a Jablanica, pripadnici HGSS-a Posušja, GSS-a Široki Brijeg, djelatnici Šumarije Posušje i Tomislavgrada i planinari, ukupno oko 85 gasitelja te dvadesetak mještana. Jedna ekipa iz Novog Travnika, njih desetak dobrovoljaca planinara je također došla pomoći u gašenju.

Još uvijek stoji poziv Stožera civilne zaštite općine Posušje dobrovoljcima i vlasnicima nekretnina na području Blidinja, da pruže pomoć u gašenju požara na području Parka prirode Blidinje. Vatrenu stihiju gase vatrogasci, planinari, pripadnici GSS-a i dobrovoljci neprekidno već nekoliko dana te im je nužna pomoć u nastavku borbe s ovom prirodnom nesrećom. Javiti se možete na brojeve telefona: Milan Jukić – 063/ 273 311 i Antonio Galić 063/ 666 674.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading