Select Page

Bošnjaci žele izbjeći izbornu reformu i Hrvate 2018. potpuno izbaciti iz vlasti

Bošnjaci žele izbjeći izbornu reformu i Hrvate 2018. potpuno izbaciti iz vlasti

Reforma izbornog zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva i izaslanika u federalni dom naroda pitanje je od kojeg neće ovisiti samo odnosi unutar aktualne vlasti na državnoj i federalnoj razini, već i odnosi Hrvata i Bošnjaka dugoročno, piše Večernji list BiH.

Opstrukcije iz SDA

Kako trenutačno stvari stoje, bošnjačke stranke ne žele ni razmotriti hrvatski prijedlog za izmjenu Izbornoga zakona BiH koji je u parlamentarnoj proceduri. Blokirali su žurnu proceduru u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime će se zapravo samo izgubiti još nekoliko mjeseci za ovu važnu reformu. Očito je cilj izbjeći usvajanje izmjena Izbornoga zakona prije iduće godine i općih izbora, kako bi se ponovno izigrala izborna volja hrvatskog naroda i iskoristila brojčana nadmoć Bošnjaka u Federaciji za potpuno ovladavanje Predsjedništvom BiH i Parlamentom FBiH.

Ustavni sud BiH će vjerojatno odbaciti bošnjačko pozivanje na povredu vitalnog nacionalnog interesa zbog žurne procedure prilikom razmatranja prijedloga izmjena Izbornog zakona koje su predložili hrvatski izaslanici u Domu naroda. No, bez obzira kakav bio stav Ustavnog suda, bošnjačke stranke imaju dovoljno ruku u Zastupničkom domu da spriječe usvajanje reformiranog Izbornog zakona. Takav scenarij već otvoreno najavljuju iz SDA, ali i “građanskih”bošnjačkih stranaka.

Izigrati Hrvate

Zanimljivo je i više nego indikativno da većina bošnjačkih stranaka zagovara isto “rješenje”. Poručuju kako prvo treba ići na promjenu Ustava BiH i striktnu provedbu presude “Sejdić i Finci”pa tek onda u korekcije Izbornog zakona koje traže Hrvati. Jasno je da u sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa u BiH ne postoji ni potrebna natpolovična, a pogotovo ne dvotrećinska većina. Promjena Ustava BiH, iako poželjna, danas se čini nerealnom pa i nemogućom. Ako je, pak, cilj dobiti na vremenu kako bi se zadržala sadašnja pravila za opće izbore iduće godine, onda je to vrlo dobar plan. Znaju to i bošnjačke stranke koje ga zagovaraju.

BiH u takvom srazu nepovjerenja i neiskrenosti klizi u sve dublju političku i institucionalnu krizu. Zbog unutarnjih sukoba u SDA i politikantskih igara srpskih stranaka, u institucijama BiH danas skoro da je nemoguće donijeti bilo kakvu odluku. Nastojanja da se Hrvati ponovno izigraju u priči o promjeni Izbornog zakona samo dodatno pojačava paralizu državnih institucija kojoj zadnjih mjeseci svjedočimo. Bez minimuma dobre volje, koji trenutačno nije na vidiku, ova godina potpuno je izgubljena za BiH, njene građane i europski put.

vecernji.ba

OGLASI

Loading