Select Page

Bošnjačke stranke nastoje kroz entitetski zakon zadržati status quo

Bošnjačke stranke nastoje kroz entitetski zakon zadržati status quo

Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji su izradile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, a usvojio Dom naroda, naći će se konačno danas i pred Zastupničkim domom, piše Večernji list BiH.

Osporavanje prijedloga

Konačno će se druge stranke morati očitovati o prijedlogu koji bi proveo odluku Ustavnog suda i omogućio provedbu izbornih rezultata. Za razliku od Doma naroda, izgledi da taj prijedlog bude usvojen u Zastupničkom domu prilično su mali jer je većina bošnjačkih stranaka već najavila da će glasovati protiv.

No, osim osporavanja pojedinih odredbi hrvatskog prijedloga, te stranke uglavnom ne nude alternativne prijedloge izmjena Izbornog zakona. SDA već mjesecima najavljuje svoj prijedlog, ali dalje od najava nije se otišlo. S druge strane, SBB navodi da im je neprihvatljivo usvajati bilo kakve izmjene Izbornog zakona koje se tiču izbora za člana Predsjedništva, a da u njih nije uključena provedba presuda Europskog suda za ljudska prava “Sejdić-Finci”, “Pilav”, “Zornić”. Međutim, zastupnik SBB-a Damir Arnaut problematizira i činjenicu da je prošlo previše vremena od usvajanja prijedloga zakona u Domu naroda, a da on tek sad dolazi pred Zastupnički dom.

Kako neće podržati hrvatski prijedlog, poručili su iz SDP-a i DF-a, a umjesto svog rješenja za Izborni zakon BiH, te dvije stranke izišle su s prijedlogom federalnog zakona o izbornim jedinicama. Tvrde da bi se njegovim usvajanjem omogućilo provedbu izbornih rezultata i bez izmjena Izbornog zakona BiH. Suštinski, međutim, taj prijedlog i dalje omogućava izborni inženjering i nacionalnu majorizaciju pri izboru Doma naroda jer predviđa da se i dalje iz svake županije biraju izaslanici svih naroda, bez obzira na to što je u nekima, poput Bosansko-podrinjske županije, broj Hrvata na razini statističke pogreške.

Jasno je kako bi ovakav prijedlog mogao biti toplo dočekan od drugih bošnjačkih stranaka koje ionako traže način da se izbjegne suštinska provedba presude Ustavnog suda. Svoj prijedlog SDP i DF već su dostavili ključnim međunarodnim akterima u BiH nastojeći od njih dobiti potporu za svoj plan i izbjegavanje izmjena Izbornog zakona.

Bonnske ovlasti

Iako je u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a upozorio na potrebu izmjena Izbornog zakona i provedbu spomenute presude Ustavnog suda BiH kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje naroda, visoki predstavnik Valentin Inzko ostavio je mogućnost korištenja svojih ovlasti kako bi se “deblokiralo uspostavu vlasti”. Zadnji put kada je to uradio dobili smo nelegitimnu “platformašku” vlast.

vecernji.ba

OGLASI

Loading