Select Page

Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog vodi nestanku BiH

Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog vodi nestanku BiH

Ako će spriječiti daljnje sukobe i daljnju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati odredbu Ustava i raspustiti Parlament FBiH, rekao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH u intervjuu za Nezavisne novine.

On je govorio o tome da ne bježi od mogućnosti da raspusti oba doma Parlamenta FBiH ukoliko ne dođe do dogovora o usvajanju proračuna FBiH, o problemima u funkcioniranju FBiH, o lošim odnosima koalicijskih partnera, Izbornom zakonu, te o tome tko je najveći krivac za tešku situaciju u FBiH i BiH.

“Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet”, kaže Čavara.

Na upit tko je krivac za višemjesečnu blokadu Federacije BiH, Čavara kaže kako bi radije bih ovdje govorio o teškoćama u funkcioniranju parlamentarne većine.

– Imamo jednu neospornu činjenicu da SDA po različitim pitanjima glasuje zajedno s oporbom, a u drugim pitanjima nastoji pridobiti članice parlamentarne većine i glasati s njima. SDA radi tako da provede sve što je u njenom interesu, a zanemaruje interese svojih partnera u vlasti. Imamo situaciju da se nameću takva pitanja zbog kojih do izražaja dođe nacionalizam koji nije dobar. Mislim da bi trebalo biti više spremnosti za kompromis. Ne možete očekivati da vaše loše rješenje neko prihvati samo zato što vi tako kažete, kaže Čavara.

– Imamo niz prepreka. Na primjer, već deset godina imamo FTV izvan zakona, znači da Statut koji oni primjenjuju nije dobio suglasnost Parlamenta, što pokazuje da je izvan zakona. To je posebno naglašeno u posljednje tri godine, jer nemamo Upravnog odbora FTV-a i direktora koji je u mandatu. Onda smo u situaciji da imamo FTV koja je u službi jednog dijela SDA, za unutarstranačke i međustranačke obračune, što je apsolutno neprihvatljivo. Ili primjer da je direktor FUP-a prije godinu i osam mjeseci trebalo biti u mirovini, a da SDA sprečava imenovanje novog Neovisnog odbora koji bi mogao provesti proceduru imenovanja novog direktora FUP-a i da ne govorim kako je SDA politički kompromitirala tu poziciju, jedini oni predlažu, zastupaju i imenuju direktora FUP-a koji bi trebalo biti potpuno politički neovisan, kazao je Čavara.

Obzirom da je posljednji kamen spoticanja u funkcioniranju FBiH bio osporavanje i traženje ukidanja prefiksa ispred javnih poduzeća u kojima stoji “Herceg Bosna”, Čavara kaže kako je to vješt spin SDP BiH, a SDA je prihvatila takvu jednu igru. SDP je imao parlamentarnu većinu, oni su bili nositelji platforme, međutim nisu to uradili, nisu potencirali, nego sad potenciraju kako bi zametnuli svađu i, nažalost, to je jedan dio zastupnika iz SDA prihvatio i, evo, došlo je do eskalacije nacionalizma u FBiH, što nije dobro. Ako Bošnjaci ne žele prihvatiti ništa što je hrvatsko, onda se stvara velika podjela unutar naroda i vraćamo se u neke sukobe od ranije. Treba neke stvari prepustiti vremenu, posebno one koje u ovom trenutku nisu krucijalne za napredak FBiH, ali i BiH, pojašnjava Čavara.

Na upit hoće li doći do dogovora između koalicijskih partnera koji će dovesti do usvajanja proračuna FBiH, ističe kako vjeruje u dogovor i u rješenje problema.

– Svi problemi u FBiH o kojima govorimo nisu razlog da se ne sjedne i ne pokuša dogovoriti kako dalje, jer smo odgovorni prema svima onima koji potražuju svoja prava iz proračuna. S druge strane, mora postojati spremnost za kompromis, to očekujem od SDA, koja je jedne zakone izglasavala s oporbom, a druge s koalicijskim partnerima i takvo ponašanje je nedopustivo. Ne možete malo s jednima, malo s drugima, a u stvari rješavati samo stvari koje vas zanimaju. Moramo se prestati baviti glupostima i nekim mahinacijama kao što su prefiksi javnih poduzeća i to ostaviti za neka druga vremena. Ono što je rečeno u Washingtonskom sporazumu, Herceg Bosna je dio FBiH, i da je ravnopravnost ugrađena kroz Mirovni sporazum u Washingtonu.

Na upit što će se dogoditi ukoliko ne bude usvojen proračun, Čavara ističe da teoretski, mogu razmišljati o tome da postoji mogućnost da se ne usvoji proračun, iako on želi vjerovati da će on biti usvojen.
– Postoji ustavna odredba koja nalaže predsjedniku FBiH da raspusti oba doma Parlamenta FBiH ukoliko ne usvoje proračun do početka proračunske godine. U ovoj situaciji bi to značilo da Parlament FBiH ne postoji do novih parlamentarnih izbora, što bi onda značilo da oni koji treba da ostvaruju svoja prava kroz proračun, to neće biti u mogućnosti. Normalno da je to teško, ali ukoliko se ustanovi da Parlament ne može funkcionirati i ukoliko će jedan narod nametati rješenja i ustavne promjene drugima, onda se ova “rogobatna stavka” u Ustavu FBiH treba provesti i nije toliko “teška” koliko je teška ova druga situacija. Dakle, ako će spriječiti daljnje sukobe i daljnju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati ovu odredbu Ustava i raspustiti Parlament FBiH, tvrdi Čavara.

Komentirajužći što će se dogoditi ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, kaže kako imamo svi stav da treba osigurati legitimno predstavljanje naroda, onda kad se to napiše u zakonu, jednostavno se kaže “ne želimo prihvatiti rješenje koje će osigurati etničke podjele”, što je, kako navodi čista glupost.

– S druge strane treba nam pomoć međunarodne zajednice, a ni uz njihovu pomoć ne možemo to riješiti. Rješenje za izmjene Izbornog zakona koje je predložio HNS prihvatile su sve hrvatske stranke. U načelu sve je to usuglašeno i sa SDA, pa čak su neki dijelovi prijedlozi njihovog predsjednika. Međutim, zbog određenih političkih razloga to se odbilo i mislim da je taj prijedlog maksimum kompromisa koji se mogao napraviti. Želimo osigurati legitimno predstavljanje svih naroda, tvrdi Čavara.

Komentirajući ponovnu najavu Željka Komšića da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH Čavara ističe kako Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH.

– Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet. Imali smo osam godina situaciju da se Hrvat Željko Komšić lažno predstavljao kao Hrvat u tročlanom Predsjedništvu i tom gospodinu nije dovoljno koliko je štete napravio BiH u odnosima naroda i povjerenju u institucije BiH, i sad opet. Ne mogu vjerovati da Željko Komšić toliko mrzi BiH da želi napraviti destrukciju odnosa i srušiti povjerenje u institucije i povjerenje među konstitutivnim narodima, a mislim da nas to vraća na ratne pozicije i to nije dobro. Moramo raditi na povjerenju i omogućiti svakom da bira svoje predstavnike, kaže predsjkednik Federacije.

Na upit hoće li Mostar i ove godine biti bez izbora, Čavara kaže kako je Mostar zasjenila FBiH i država.

– HNS je nudio razna rješenja, pa čak i bjanko da se potpiše rješenje koje će vrijediti u gradu Mostaru i svim drugim općinama FBiH. E, to je neprihvatljivo, da bude broj vijećnika srazmjeran broju glasača u toj izbornoj jedinici, pa se žele rješenja podjele grada na dvije općine. Bilo je raznih rješenja, ali SDA je insistirala na kontroli teritorija i kretanja ljudi, a to je više općina, a to je neprihvatljivo jer time se vrši podjela Mostara, pojasnio je Čavara za Nezavisne novine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading