Select Page

Božićno silo u Grudama okupilo vrhunska imena iz svijeta guslarstva i gange

Božićno silo u Grudama okupilo vrhunska imena iz svijeta guslarstva i gange

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti „Davorija“ iz Gruda organizirala je u subotu 21. prosinca tradicionalno VIII. Božićno silo.

Osma guslarko-gangaška manifestacija okupila je vrhunska imena iz svijeta gange i guslarstva, kojoj je cilj očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja, čime se žele oživjeti prijašnja ‘božićna sila’, druženja i pjevanja.

Silo je otvorenim proglasio predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Božićno silo u Grudama je najistaknutija manifestacija u našoj županiji koja nas vodi kroz vrijeme. Prisjetit ćemo se znanih i neznanih koji više nisu s nama. Kroz gangu i gusle ćemo putovati kroz vrijeme i izgraditi kozmičko jedinstvo uoči samog Božića, kazao je Ćosić na samom početku manifestacije.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj izrazio je dobrodošlicu nazočnim gostima koji su i ove godine došli s različitih strana. Zahvalio se braći Miloš, organizatorima, koji neumorno rade na očuvanju kulturne baštine.

Uz gangaše i guslare u programu “Božićnog sila” nastupio je i Tamburaški sastav “Stari fenjer”.

Prepuna kinodvorana istinski je uživala u veličanstvenoj večeri brojnih izvođača, legendi guslara i gangaša. Publika je vidjela najbolje virtuoze, raznolikosti sviranja i pjevanja na guslama i raznolikosti nošnje.

grude-online.info

OGLASI

Loading