Select Page

Obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke i “Godine Nikole Šubića Zrinskoga”

Obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke i “Godine Nikole Šubića Zrinskoga”

Nizom prigodnih kulturnih programa obilježena je 25. obljetnica obnove rada Matice hrvatske ogranaka Posušje i Čitluk.

U gradskoj knjižnici fra Petar Bakula Posušje, Gradska knjižnica, Ogranci Matice hrvatske Posušje i Ogranak Matice hrvatske Čitluk s Vijećerm mladih općine Posušje organizirali su prigodno predavanje uz glazbeno-scenski program u povodu obilježavanja Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i njegovih hrabrih vitezova.

Na početku programa nazoćne je pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice Ljubo Kovač, koji je ukratko podsjetio na plodnu suradnju Maatičinih ogranaka i Vijeća mladih s Gradskom knjižnicom te najavio nove aktivnosti.

Potom je o povijesnom kontekstu ovoga događaja govorio potpredsjednik Vijeća mladih općine Posušje Jozo Kolobarić. O važnosti Sigetske bitke za sudbinu europske kršćanske civilizacije u naletu turskih osvajanja i širenja islamske kulture govorio je potpredsjednik posuškog ogranka prof. Vlatko Mišetić. Još jednom je iskazana Papina izreka o Hrvatskoj kao predziđu kršćanstva (antamurale christianitatis).

zrinski-450-oblj

U drugom dijelu izlaganja prof. Mišetić osvrnuo se na odjeke ove bitke na književnost i umjetnost.Posebno je istaknuo našu najbolju operu “Nikola Šubić Zrinski” Ivana plemenitog Zajca.

Zatim je predsjednik Matice hrvatske ogranak Posušje Blago Kovač uz gusle izveo deseteračku pjesmu “Opsada Sigeta”.

Nakon prigodnog programa obilježavanja obljetnice nazočnima se obratio predsjednik Čitlučkog ogranka MH prof. Andrija Stojić osvrtom na nedavno preminulog književnika, akademika uglednoga člana Matice hrvatske Antu Stamaća.
,,Matici hrvatskoj nesebično je poklonio velik dio svoje darovitosti i svoje goleme radne energije, kao autor vrijednih zapaženih knjiga, kao urednik važnih edicija, kao visoki dužnosnik u našoj ustanovi…,, -rekao je prof Stojić.

Posušje.net/Lj.K.

OGLASI

Loading