Select Page

Dani Kruha u posuškoj Gimnaziji

Dani Kruha u posuškoj Gimnaziji

U srijedu 13. listopada 2021. godine u Gimnaziji je održana jubilarna deseta manifestacija Dani kruha, koju tradicionalno pripremaju maturantski odjeli gimnazije pod mentorstvom profesorica Renate Čale i Jasminke Petric.

Nakon što je ravnatelj Ante Jukić službeno otvorio manifestaciju, a posuški župnik fra Mladen Vukšić  blagoslovio prisutne  učenike, profesore i hranu, izloženu na stolovima 4.a i 4.b, započeo je sportsko-zabavni dio programa.

Folklorašice Petra Ripić 1.a, Tea Oreč 1.d i Gabrijela Begić 2.b, članice HKUD-a „Fra Petar Bakula“ Posušje sve prisutne su na samom početku zagrijale gangom i brojkom.

Potom je započeo najuzbudljiviji dio programa – natjecanje maturantskih i profesorskih ekipa u sportskim disciplinama naših starih, čime smo, nadamo se, barem malo podsjetili sve prisutne na hercegovačku baštinu kako se ne bi potpuno otela zaboravu.

Zahvaljujući korektnom suđenju prof. Stipe Jukića i pomoćnih sudaca Mateja Bešlića 3.a i Filipa Oreča 2.a, pobjednicima u pet sportskih disciplina proglašeni su sljedeći natjecatelji (odvojeno žene i muškarci):

  1. Potezanje konopa – profesorice Sanja Crnogorac-Sitarski, Jasminka Petric, Vesela Knezović, Renata Čale i Ivana Pekas/ profesori Tomislav Kovač, Milivoj Granić, Slaven Žužul i Ante Jukić
  2. „Posuška alka“ – Anja Grubišić i Lucija Penava 4.a/profesori Tomislav Kovač i Slaven Žužul
  3. Potezanje klipa – prof. Milivoj Granić
  4. Utrka u vrećama –Ana Marija Ćesić 4.b/prof. Slaven Žužul
  5. Obaranje ruke – prof. Jasminka Petric/Josip Miloš 4.a

Čestitke svima na sportskom duhu i borbi bez predaje! Pobjednici su nagrađeni ručno izrađenim medaljama likovne sekcije pod vodstvom prof. Martine Tomić.

Potom je slijedilo proglašenje najboljeg izložbenog stola. Ocjenjivački sud, koji su sačinjavale profesorice Josipa Kondža, Mira Crnogorac, Ana Katarina Bonić, Zorana Bešlić i Ljilja Čutura, trebao je odlučiti koji je od dva maturantska izložbena stola bolji. Prezentatori oba odjela svoj su dio posla odradili bez greške (4.a – Ivan Barišić, Lucija Mikulić i Ljubica Penava i 4.b – Marija Ivanković, Marko Leko i Lucija Milićević), i jedni i drugi uložili su puno truda u vizualni dojam stola s bogatom ponudom starinskih eksponata i tradicionalnih krušnih proizvoda. Dogodilo se da je zbroj glasova povjerenstva bio jednak tako da su pobjednici oba maturantska odjela. Čestitamo im na odlično odrađenom poslu!

Pred sam kraj, ponesene veselom atmosferom, profesorice su izazvale profesore na potezanje konopa. Pobijedili su profesori, ali pohvale i profesoricama jer pobjeda im je izmakla za dlaku.

Nakon službenog dijela programa uslijedilo je kušanje delicija s izložbenih stolova, pospremanje sportske dvorane i rastanak do sljedećeg ovakvog susreta.

Spomenimo sve one koji su pomogli da se ova manifestacija odradi:

Voditelji Ana Širić 3.a i Jure Filipović 3.c glatko su i profesionalno proveli prisutne kroz program manifestacije; Vijeće učenika pružilo je tehničku podršku cijelom događanju, a ulogu redara imali su dečki iz svih odjela gimnazije; neumorno se fokusirajući na sva važna zbivanja na manifestaciji fotografi Šime Jukić 3.a, Jelena Čambe 2.b, Slavica Penava 3.c, Lana Grubišić 1.a i Ana Mitar 1.c slikom su ovjekovječili najljepše trenutke naših Dana kruha; razrednice Mirjana Galić (4.a) i Martina Tomić (4.b) maksimalno su podržavale i hrabrile učenike svojih odjela; DJ Rajko Ternovšek glazbeno je obogatio cijeli program.

Zahvaljujemo i pojedincima i društvima koji su podržali i potpomogli organizaciju Dana kruha: HKUD-u „Fra Petar Bakula“ Posušje posudio je svoje nošnje, HPD Pločno konope, Mate Nenadić alku i, naravno, posebna zahvala roditeljima koji su dali važan doprinos pripremanjem hrane i posudbom starinskih eksponata za izložbene stolove.

Za kraj, jedna posebna posveta Dana kruha ženama oboljelima od raka dojke. Naime, u Širokom Brijegu je istog dana održan Dan zdravlja u suradnji s udrugom „Narcis“ (udruga žena oboljelih od raka dojke) te su 52 žene obavile besplatan mamografski pregled. Profesori naše škole odlučili su pružiti podršku ovim hrabrim žena nastupom u natjecateljskom dijelu programa i skrenuti pozornost na važnost brige o svom zdravlju. Budimo uvijek podrška jedni drugima.

Gfgm Posušje

OGLASI

Loading