Select Page

Brkić: Proces europskih integracija jedini put stabilnosti, napretka i mira u BiH i cijeloj regiji

Brkić: Proces europskih integracija jedini put stabilnosti, napretka i mira u BiH i cijeloj regiji

Brkić je izrazio zahvalnost za kontinuirani fokus EU na zapadni Balkan jer je europska integracija ove regije danas ključna, više nego ikad, za stabilnu i sigurnu europsku budućnost

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je danas u Sofiji na Konferenciji ‘EU u susret Balkanu – Lekcija iz Ukrajine: Proširenje EU kao protumjera ratu’. Na konferenciji, koju je organizirao Europski liberalni forum (ELF), raspravljalo se u sklopu pet panela o budućnosti integracije EU i zapadnog Balkana kao i situaciji u EU nakon rata u Ukrajini. 

U okviru panela o prednostima EU integracije zamjenik Brkić je istaknuo da se u ovom trenutku suočavamo s novim globalnim izazovima. Stoga je izrazio zahvalnost za kontinuirani fokus EU na zapadni Balkan jer je europska integracija ove regije danas ključna, više nego ikad, za stabilnu i sigurnu europsku budućnost.

Podsjetio je da je Europsko vijeće u ožujku 2022. godine odobrilo „Strateški kompas za sigurnost i obranu“, koji definira koherentan akcijski plan u osiguravanju interesa EU i zaštiti europskih građana, a istodobno produbljuje suradnju s partnerima za postizanje zajedničkih ciljeva.

Dodao je da će, u tu svrhu EU, razviti prilagođena partnerstva i na zapadnom Balkanu jer smo suočeni sa sve većim stranim uplitanjima, kampanjama manipulacije informacijama i prelijevanju pogoršane sigurnosne situacije. Naglasio je i strateške prednosti proširenja EU.

– Iako priznajemo da je pristupni put danas rigorozniji i sveobuhvatniji nego u prošlosti i dalje vjerujemo da je veća Europa jača, stabilnija i bolje opremljena za suočavanje s unutarnjim i vanjskim izazovima. Unatoč određenim razlikama, svi smo snažno posvećeni ubrzanom napretku na našem putu prema EU i u potpunosti predani jačanju i unaprjeđenju naše regionalne suradnje. Proces europskih i euroatlantskih integracija je jedini put stabilnosti, napretka i mira u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji zapadnog Balkana – istaknuo je zamjenik Brkić.

Dodao je da je od iznimne važnosti da se ubrza proces pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana. Naglasio je da bi dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini stvorilo pozitivan zamah u zemlji ali i utjecalo na ukupnu sigurnost i stabilnost. Kad je riječ o regionalnoj suradnji, kao kamenu temeljcu vanjske politike BiH, zamjenik Brkić je istaknuo da je naša zemlja opredijeljena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana.

Potom je pozdravio prvi investicijski paket za zapadni Balkan, u okviru Ekonomskog i investicijskog plana (EIP), objavljen u veljači 2022. godine, u iznosu od 3,2 milijarde eura za 21 projekt (prometna, digitalna, klimatska i energetska povezanost).

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, zamjenik je naglasio da Bosna i Hercegovina stoji uz EU u najoštrijoj osudi rata koji je Rusija pokrenula protiv neovisne i suverene Ukrajine, narušavajući time međunarodno humanitarno pravo, kao i mir i sigurnost u Europi.

– Potpuno smo svjesni da se napredak zemalja kandidata treba mjeriti usklađivanjem s deklaracijama i akcijama koje poduzima EU. S tim u svezi, Bosna i Hercegovina ulaže značajne napore u usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, posebice u smislu usklađivanja s izjavama, deklaracijama i zajedničkim stajalištima EU, uključujući i restriktivne mjere – kazao je Brkić.

Na kraju je izrazio nadu da će neprijateljstva u Ukrajini prestati što je prije moguće, kako bi se sadašnja kriza mogla riješiti mirnim i diplomatskim putem, dijalogom, političkim pregovorima svih relevantnih aktera, uz potpuno poštivanje normi i načela međunarodnog prava.

Konferencija u Sofiji okupila je, među ostalim, ministre vanjskih poslova zemalja članica EU i zapadnog Balkana, visoke dužnosnike Europske unije i NATO-a, zastupnike u Europskom parlamentu, diplomate te predstavnike međunarodnih i nevladinih organizacija.

U okviru Konferencije zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održao je i odvojene bilateralne susrete sa Olivér Várhelyiem, povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje i Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja.

– Zamjenik ministrice Brkić sugovornike je izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim naglaskom na nužnost izmjena Izbornog zakona BiH. Razgovarano je o europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, unaprjeđenju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini – priopćeno je iz MVP BiH. 

OGLASI

Loading