Select Page

BUGOJNO: Obilježena 21. obljetnica razmjene 294 hrvatska zatočenika iz zloglasnih logora Armije BiH

BUGOJNO: Obilježena 21. obljetnica razmjene 294 hrvatska zatočenika iz zloglasnih logora Armije BiH

Izaslanstvo HDZ BiH predvođeno Nikolom Lovrinovićem zamjenikom predsjednika HDZ BiH , Marinom Pendeš, članicom Predsjedništva HDZ BIH, Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora ŽSB te Nikolom Grubešićem, ministrom zdravstva i socijalne politike, boravilo je danas, 19. ožujka na 21. obljetnici razmjene 294 hrvatska zatočenika iz zloglasnog logora tzv. Armije BiH „Stadion“.

Uz izaslanstvu su bili i brojni dužnosnici ŽO HDZ BiH ŽSB i OO HDZ BiH Bugojna predvođeni predsjednicom Gretom Kuna. Članovi izaslanstva najprije su položili vijenac i upalili svijeće ispred središnjeg Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Bugojna podignutom u gradskog katoličkom groblju Sultanovići, a potom su nazočili misi zadušnici služenoj u bugojanskoj župnoj crkvi Sv. Ante. Misu je predvodio fra Pavo Nikolić, župnik župe Kandija.

Na današnji dan, na blagdan Sv. Josipa, 1994 godine 294 zatočenika iz logora „Stadion“, jednog od najzloglasnijih u BiH, razmijenjeni su nakon punih osam mjeseci provedenih pod tribinama NK Stadion, u krajnje neljudskim uvjetima, izloženi svakodnevnim fizičkim i psihičkim torturama. Iz logora je nasilno odvedena skupina zatočenika, a za tijelima njih 19 i danas se traga. U stadionu je inače tamnovalo 550 hrvatskih zatočenika, a Stadion NK Iskre bio je među najgorim logorima Armije BiH koji su tijekom rata postojali u Bugojnu.

OGLASI

Loading