Select Page

Čeka nas kratkotrajna ciklona a onda dugi niz sunčanih i toplih dana

Čeka nas kratkotrajna ciklona a onda dugi niz sunčanih i toplih dana

U aktualnom tjednu nismo samo kalendarski iz ljeta prešli u jesen, već su taj prijelaz pratile i vremenske prilike. Prisjetimo se, još je u ponedjeljak bilo vrlo toplo i sparno, zatim su stigli obilni grmljavinski pljuskovi, a nakon njih bura i zamjetno zahlađenje. Najhladnije jutro u tjednu bilo je ono jučerašnje kad su se minimalne temperature zraka u Lici spustile na samo 1°C, a u dijelu unutrašnjosti zemlje i Dalmatinske zagore na 3 Celzijeva stupnja, a jednoznamenkastih je vrijednosti bilo čak i blizu obale, piše Crometeo.

Tek što smo malo odahnuli od obilnih kiša, stigla nam je nova sredozemna ciklona. Loša je vijest da će mjestimice u Dalmaciji donijeti jako grmljavinsko nevrijeme i nove obilne oborine, a dobra je vijest da će to biti posljednja rujanska ciklona nakon koje će nastupiti dug niz sunčanih i sve toplijih dana.

Ciklona koju je Crometeo tim nazvao Vera ima neobičnu putanju. Ona je s područja Atlantika stigla nad Iberski poluotok gdje je donijela mjestimice jače nevrijeme. Ova plitka ciklona zatim se nastavila kretati zapadnim Sredozemljem prema sjevernoj Italiji. U isto vrijeme, dolina duboke ciklone s centrom iznad sjeverne Europe kreće se srednjom i istočnom Europom, a tijekom četvrtka prijeći će i područje Jadrana gdje će se kasno navečer u južnom dijelu formirati sekundarni ciklonalni centar, koji će se uz postupno produbljivanje, brzo premjestiti nad Egejsko more.

OGLASI

Loading