Select Page

Blagoslov polja i sveta misa na Djevojačkom groblju na Barama

Blagoslov polja i sveta misa na Djevojačkom groblju na Barama

Bare su predivno ozemlje Polja. Obilato je pašnjacima i izvorima. Na osobit su način Bare prelijepe prije košenja.

Tu je dragi Bog ljudskom pogledu podario svu paletu svoje ljepote i boja. Od davnina je na Barama Djevojačko groblje. Stiže mu se planskim putovima preko Grkuša i Gornjih Bara, a može i od Klanaca preko Golog Brda. I danas, kad se ljudi bave nekim drugim poslovima, kad su stočarstvo i poljoprivredu zanemarili, na Barama ima nekoliko obitelji koje imaju torove i uzgajaju ovce, koze, krave, kose pašnjake i sade i siju.

Thumb (2)

Sv. misa s blagoslovom polja točno je u podne.

Prije mise je na Djevojačko groblje stigao autobus pun hodočasnika. To su na duhovno rekreacioni izlet iz Mostara iz Franjevačkog samostana i župe Sv. Petra i Pavla došli članovi Franjevačkog svjetovnog reda. Svježe je i tek je plus 7 stupnjeva. Na ovim je misama uvijek jaku puno dječice i oni rado služe kod blagoslova polja. Tako je bilo i ovaj put. Nosili su svijeće, križ i blagoslovljenu vodu. Sv. misu i blagoslov polja predvodi fra Ante Marić, kapelan Polja, a koncelebrira fra Vinko Mikulić. Na sv. je misi preko stotinu vjernika. Pjevaju se Litanije Svih Svetih, blagosiva se na sve četiri strane svijeta. Na Djevojačko groblje svojim vrhovima motre i Čvrsnica i Čabulja. U Dubinjači se na njenom rubu sve to okomito ruši prema Drežnici.

Thumb (1)

Čitanja su i pjevanje preuzeli Trećari, a svi smo veselo i pobožno sudjelovali u svetom misnom slavlju. Razmišljali smo o priči iz Isusovog života koju je divno opisao evanđelist Marko, a govori o čudu kojeg je Isus učinio na Genezaretskom jezeru kad je utišao oluju na njemu. Tražila se sličnost s našim životnim olujama i bonacama. Groblje su oni najbliži što uz njega imaju kuće prelijepo uredili, pokosili i okitili za ovu prigodu.

Blidinje.NET

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading