Select Page

Čekanja na rampama odlaze u povijest, s istim TAG-om kroz BiH i Hrvatsku, a uskoro i kroz Srbiju

Čekanja na rampama odlaze u povijest, s istim TAG-om kroz BiH i Hrvatsku, a uskoro i kroz Srbiju

Uštede u vremenu, bolja protočnost cestovnog prometa, jačanje ekonomske suradnje, smanjenje gužvi, ali i emisija štetnih plinova iz automobila…, sve su ovo prednosti koje donosi interoperabilnost elektroničkih sustava naplate cestarine u BiH i Hrvatskoj, a iza svega stoji inicijativa koju su ovih dana realizirali JP Autoceste FBiH d. o. o. Mostar i Hrvatske autoceste d. o. o. (HAC), piše Večernji list BiH.

Vodstvo JP Autoceste FBiH d. o. o. Mostar potpisalo je s Hrvatskim autocestama d. o. o. (HAC) aneks memoranduma o poslovnoj suradnji u cilju primjene interoperabilnosti elektroničke naplate cestarine, a namjera je poboljšanje protočnosti prometa te podizanje razine kvalitete usluga za sve vozače, neovisno o tome kojom se dionicom autoceste koriste.

Niz pogodnosti

Uspješno smo završili povezivanje s Hrvatskim autocestama. Puštanje sustava u rad očekujemo do kraja lipnja. Tada će vozači moći u potpunosti iskoristiti pogodnosti koje pruža interoperabilnost elektroničkih sustava naplate cestarine u objema zemljama. Jednostavno, ne morate više kupovati poseban TAG uređaj, već ćete imati jedan koji ćete koristiti za elektroničku naplatu cestarine u BiH, a njime ćete moći plaćati cestarinu i u Hrvatskoj – kazao je Denis Lasić, v. d. direktora JP Autoceste FBiH. Kada je riječ o pogodnostima navedenog rješenja, ono će, osim pogodnosti za vozače osobnih automobila, ojačati prometnu, ali i ekonomsku vezu Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što će pak unaprijediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove autoceste. Javno poduzeće Autoceste FBiH najavilo je i kako će u predstojećem razdoblju pružiti detalje informacije korisnicima o registraciji i novim mogućnostima elektroničke naplate cestarine.

Model koji je već tijekom testnog razdoblja operativan u Federaciji, a bit će uskoro i Hrvatskoj, takav je da svi oni vozači koji žele neometano putovati autocestama u FBiH i Hrvatskoj u vrlo kratkom vremenu mogu obaviti registraciju kod drugog upravitelja i dopunu TAG uređaja/korisničkog računa. Nakon toga mogu ubuduće neometano putovati koristeći jedan TAG uređaj. No, Autoceste Federacije BiH, potvrdio nam je Lasić, idu i dalje te namjeravaju od jeseni dodatno pojednostaviti proceduru omogućavanjem elektroničke registracije, a to znači da se vozači neće morati zaustavljati na nekoliko minuta kako bi obavili registraciju, što je trenutačno rješenje. Kada je u pitanju Republika Srpska, podsjeća, model je već operativan dulje vrijeme. Istodobno, sada se kreće i u realizaciju sličnog modela sa Srbijom te se planira ustroj radnih skupina koje će usuglasiti sve potrebne detalje. Treba pritom podsjetiti i kako je nedavno u Beogradu potpisan memorandum o poslovnoj suradnji u cilju integracije sustava za elektroničku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ugovor su tada potpisali direktori javnih poduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS-a Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Dolaskom nove Uprave JP Autoceste FBiH poseban fokus je, istaknuto je iz ovoga poduzeća, stavljen na elektroničku naplatu cestarine, na povećanje sigurnosti prometa i smanjenje gužve na autocestama.

– Nakon što su korisnici pozitivno reagirali na nove mogućnosti elektroničke naplate cestarine, koja se ogleda u jedinstvenom TAG uređaju za autocestu u cijeloj Bosni i Hercegovini, te potpisani memorandum o poslovnoj suradnji s HAC-om u Hrvatskoj, u konzultacijama i u dogovoru s federalnom ministricom prometa i veza proširili smo ovaj projekt i s Putevima Srbije i tako nastavili s dobrom praksom unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika u regiji – izjavio je Lasić.

Značaj za vozače

Realizacija spomenutih inicijativa još je jedan pokazatelj aktivnog pristupa JP Autoceste Federacije tematici ubrzanja protočnosti prometa, a što pak sa sobom otvara i niz drugih prednosti. Takvo što osobito će doći do izražaja tijekom ljetne sezone, kada se, očekivano, podiže razina prometa na svim prometnicama, pa tako i na autocestama, te je od iznimne važnosti izbjeći bilo kakva dulja zadržavanja, a to bi u pravilu značilo izbjegavanje scenarija da se tijekom najtoplijih dana vozači zaustavljaju u kolonama. Nije naodmet uputiti i na psihološki značaj navedenih rješenja, koja vozačima sada omogućuju opuštenije putovanje uz znatno nižu razinu stresa.

VL

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading