Select Page

Cijene goriva će rasti: OPEC postigao dogovor – manje nafte, više novca

Cijene goriva će rasti: OPEC postigao dogovor – manje nafte, više novca

Vozači automobila tijekom proteklih nekoliko mjeseci uživali su u relativno niskim cijenama goriva. Cijena litre supera na benzinskim crpkama u BiH još nije dosegnula dvije marke, ali za to neće trebati još dugo, piše Večernji list BiH.

Dobra stara vremena

Svi se rado sjećaju vremena s početka godine kada je litra koštala manje od 1,5 KM, dok je na nekim crpkama bila blizu jednu marku. No, nerado se sjećamo i nekih ranijih godina. Najveća cijena goriva u posljednjih desetak godina postignuta je 2012. kada je litra dizela u BiH iznosila 2,45 KM. Nakon 2012. polako je počela padati, na radost građana koji su onda mogli ostvariti značajne uštede.

Vrijeme niskih cijene sirove nafte je prošlo svršeno vrijeme, predviđaju poznavatelji ekonomskih odnosa u svijetu, a porast cijena goriva bit će neizbježan. Međutim, i to opet ovisi o tome koliko će se uspješno provoditi dogovor među proizvođačima “crnog zlata”. Naime, države izvoznice nafte (The Organization of Petroleum Exporting Countries – OPEC) dogovorile su smanjivanje proizvodnje, piše “Bloomberg”. To znači i kraj dvogodišnje politike Saudijske Arabije “pumpaj koliko hoćeš”, a koja je rezultirala padom cijena nafte na svekoliku radost vozača u zapadnome svijetu i konsternaciju središnjih banaka koje su morale sprečavati deflaciju. No tržište nafte još je uvijek nijemo. OPEC ne može kontrolirati 60% svjetske proizvodnje koju vrše države nečlanice, a raniji su se dogovori raspali. Upravo zbog toga se ne očekuje nagli porast cijena. Zbog svega toga, analitičari očekuju nestabilno kretanje cijena nafte, koje su zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih 13 godina. U međuvremenu, cijene su se uspjele oporaviti, pa se već mjesecima kreću uglavnom u rasponu između 40 i 50 dolara po barelu.Rast cijena proteklih mjesec dana uzrokovan je gotovo slučajno. Požari koji su bjesnjeli Albertom u Kanadi blokirali su proizvodnju nafte iz katranskog pijeska.

Također, sukobi u Nigeriji smanjili su proizvodnju nafte u toj zemlji na dvadeset posto njezinih kapaciteta.Rezultat – smanjena proizvodnja uz blagi rast potražnje, rezultira rastom cijena.

Koliko će porasti? To nitko ne može znati, ali tržišni stručnjaci slažu se kako bi cijena od 65 dolara po barelu bila poštena. Tako barem smatra predsjednik OPEC-a katarski ministar energetike Muhamed Saleh Al Sada.

U konačnici, nafta košta onoliko koliko je netko spreman platiti je. A činjenica da je cijena porasla za 20 dolara u proteklih pet mjeseci svojevrstan je dokaz, barem OPEC-u, da tržište vodi glavnu riječ prilikom određivanja cijene “crnog zlata”.

Cijene u BiH oko dvije KM

Kako predviđaju ekonomisti, cijene goriva u BiH će sigurno rasti, ali nešto sporijim tempom. Tako će se litra goriva točiti za dvije marke još neko vrijeme.

Prijedlog izmjena Zakona o trošarinama, koji je odbijen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, usporio je rast cijena goriva u Bosni i Hercegovini. Ovim Zakonom trebalo se osigurati dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih poduzeća Autoceste i Ceste u i BiH. No, dokle?

veecrnji.ba

OGLASI

Loading