Select Page

CIJENE ISTE, GRAMAŽA PROIZVODA PALA!

CIJENE ISTE, GRAMAŽA PROIZVODA PALA!
Potrošačima u BiH sve više se na policama nude proizvodi sa gramažom manjom od uobičajene, dok cijena tih artikala nije smanjena, suglasni su u udruženjima za zaštitu interesa potrošača.

I sami kupci su svjesni toga, jer odavno, na primjer, čokolada od sto grama to više nije. Također, primjera radi, iako smo donedavno bili navikli da kupujemo kesicu čipsa od 50 grama, sada je taj proizvod kod nekih proizvođača težak svega 30 grama.

Iako na poleđini piše točna gramaža proizvoda, ono što zavara kupca je vizuelno isto pakovanje, ali i cijena koja ne naslućuje da je manje proizvoda, ističu iz udruženja.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON Prijedor, rekla je da proizvođači manju gramažu određenih proizvoda pravdaju i time što je smanjen broj članova u obiteljima.

Najveća obmana je to što su proizvodi kojima je smanjena gramaža ostali i dalje u istom pakovanju i tek kada kupac okrene poleđinu proizvoda, onda vidi da ima manje grama nego ranije, kazala je Marić.

Dodaje da skoro pa da nema više artikla kojem nije smanjena gramaža.

Iako je prvo manja gramaža počela sa čokoladama, onda su postupno skoro pa svim proizvodima počeli da smanjuju grame, tako smo ranije imali gotove juhe za četiri osobe, a sad je to često pakovanje za dvije-tri osobe, pojasnila je Marić.

Dodala je i da je poražavajuće to što pakovanje šećera više nije od kilogram, nego od 900 grama.

Tu smo imali najviše reakcija domaćica, a posebno u jesenjem vremenu, kada se prave sokovi ili džemovi, dodaje Marić za “Nezavisne” i ističe kako je u zemljama regije, poput Srbije, došlo do smanjena gramaže čak i ulja.

Kako objašnjava Marić, na ovaj način proizvođači ne krše zakon, jer su na poleđini naznačili gramažu proizvoda.

Iako proizvođači na taj način nisu prekršili zakon, oni potrošače dovode u zabludu da kupuju proizvod od 100 grama, a zapravo kupuju manji, zaključila je Marić.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, kazao je da je jedan od problema to što kod smanjene gramaže proizvoda ostaju iste cijene.

Primjera radi, ranije smo imali pakovanje čokolada od 100 grama, a sad su smanjene i na 70 grama, a cijene su ostale iste. Tako je došlo do povećanja cijena do 30 posto, kazao je Vasilić.

Da je manje grama, a ista cijena određenih proizvoda jedan vid tihog poskupljena, smatra i Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banja Luke.

Trebalo je možda na prednjoj strani omota naznačiti da je u pitanju manja gramaža, tako, recimo, potrošači bivaju u zabludi da kupuju čokoladu od 300 grama, a zapravo je u pitanju ona od 270 grama, istaknuo je Srdić.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading