Select Page

Čim se spomene jednakost Hrvata, BiH se straši ratom

Čim se spomene jednakost Hrvata, BiH se straši ratom

Subotnje zasjedanje HNS-a potvrdilo je gotovo plebiscitarno jedinstvo Hrvata oko potrebe redefiniranja BiH kao države u pravcu njezine federalizacije čime bi, s obzirom na svoju malobrojnost, dobili jednakopravnost prema brojnijim Srbima i Bošnjacima.

Takvo jedinstvo i rješenja koja je podupro službeni predstavnik Zagreba u BiH veleposlanik Ivan Del Vechio, te u nešto eksplicitnijoj formi i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, poslužilo je političkom Sarajevu da jedinstveno istupi i osudi zahtjeve Hrvata u BiH, a poruke predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka nazove miješanjem u unutarnje stvari zemlje.

Izmjene samo ratom

Dvije ključne poruke zasmetale su bošnjačkim strankama. Prva je deklaracija HNS-a koja je usvojena i kojom je predložena nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda. Istodobno, Tomislav Karamarko je u svom pismu poručio kako se BiH može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima. ..

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA…

vecernji.ba

OGLASI

Loading