Select Page

Plenković u Mostaru: Važno je i za BiH da u Europskom parlamentu ima zastupnika

Plenković u Mostaru: Važno je i za BiH da u Europskom parlamentu ima zastupnika

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak u Mostaru kako su nedjeljni izbori značajni za nastavak europskog puta BiH i ostvarenje jednakopravnosti tamošnjih Hrvata te ih je pozvao da podupru sadašnju eurozastupnicu Željanu Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a.

„Ovo je važno i za BiH da u Europskom parlamentu ima zastupnika koji se znaju boriti za njezine interese, i naravno, naš je jasan interes za ravnopravnost Hrvata. Želimo da među onima koji će ići u novi saziv Europskog parlamenta bude predstavnica HDZ-a BiH, gospođa Zovko“, rekao je Plenković na  konferenciji za novinare.

Plenković je u ponedjeljak u Mostaru sudjelovao na obilježavanju 34. obljetnice utemeljenja HDZ-a Mostara tijekom koje je predstavljan program HDZ-a i kandidati na nedjeljnim izborima za Europski parlament. S njim su bili i kandidati na listi za Europski parlament, te šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. 

Dodao je kako Hrvatska želi ‘što bržu dinamiku pristupanja (BiH) uz rješavanje hrvatskog pitanja’.

„Hrvatska je glavni prijatelj, zagovaratelj, i zemlja koja će uvijek dignuti glas u interesu Bosne i Hercegovine, svih njezinih  konstitutivnih naroda na putu prema EU“, dodao je premijer.

Najavio je nastavak potpore Bosni i Hercegovini kako bi ubrzala europske integracije i ostvarenju ‘jednakopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda’.

Po njegovim očekivanjima proces europskih integracija će se nastaviti i ubuduće.

„Osoba koja je najzaslužnija za ovu dinamiku proširenja je Putin. Da nije bilo Putinove agresije na Ukrajinu ne bi se govorilo o proširenju kao što se govori danas“, istaknuo je Plenković.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je hrvatski premijer među najzaslužnijim kako bi BiH ‘otvorila vrata približavanja EU i euroatlantskim integracijama u cjelini’.

Vl

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading