Select Page

Članovi HPD-a Pločno nastavljaju s usavršavanjima, bogatiji za dva vodiča

Članovi HPD-a Pločno nastavljaju s usavršavanjima, bogatiji za dva vodiča

Na Igmanu u planinarskom domu PSD ”Prijatelji prirode” održan je dvodnevni seminar za planinarske i avanturističke vodiče “Vođenje u avanturama” u organizaciji nevladine organizacije Terra Dinarica. Na seminaru se razgovaralo o sigurnosti i upravljanju rizicima, vođenju grupe (leadership), odnosu prema klijentima, komunikacijskim vještinama i izgradnji tima.

Predavači su bili dobro poznata imena u svijetu planinarskih i avanturističkih vodiča: Tim Clancy, Dragan Jaćimović, Kenan Muftić, Stevan Mesarović i Petar Pećanac.

Na seminaru je sudjelovalo ukupno 38 predstavnika planinarskih društava, spasilačkih službi, domaćih operatera u avanturističkom turizmu, među kojima i dva naša člana Mario Bonić i Oliver Lončar.

Učesnici seminara su razmijenili iskustva u oblastima vođenja u avanturama, koje ne uključuju tehničke vještine i poznavanje prirode, a veoma su važne za uspješno obavljanje vodičkih zadataka.

Igman_seminar_5

Komunikacija i upravljanje rizicima, kako je rečeno, posebno su važni aspekti kod profesionalnog vođenja, gdje je individualna odgovornost učesnika često zanemarena, a očekivanja klijenata prema vodiču su obično velika.

Razvijanjem vještina upravljanja grupom, uz prepoznavanje potreba klijenata, usluga vodiča se podiže na viši nivo, što doprinosi boljoj reputaciji i imidžu zvanja vodiča u avanturističkom turizmu i planinarstvu.

Jedan od zaključaka seminara je i da je potrebna veća i konkretna institucionalna zaštita vodiča, kako onih koji su profesionalno angažirani tako i vodiča volontera.

Ovaj seminar je jedna od aktivnosti projekta “Jačanje avanturističkog turizma: Najbolje avanture Federacije BiH”, koji sprovodi nevladina organizacija Terra Dinarica.

OGLASI

Loading