Select Page

ČOLAK: Međunarodna zajednica napokon shvatila da se mora mijenjati Izborni zakon

ČOLAK: Međunarodna zajednica napokon shvatila da se mora mijenjati Izborni zakon

Međunarodna zajednica napokon je shvatila kako se u BiH mora izmijeniti Izborni zakon kako bi država mogla funkcionirati, no bošnjačka politička elita i dalje ne prihvaća načelo legitimnog predstavljanja, izjavio je za Dnevnik.ba Bariša Čolak, voditelj Odjel za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora.

Naime, u posljednjih nekoliko dana stigla su dva važna signala koja sugeriraju kako će međunarodna zajednica u BiH staviti fokus na izmjene Izbornog zakona i to na načelima legitimnog predstavljanja, odnosno da se onemogući da jedan narod drugom može nametnuti političke predstavnike.

Političke reforme preduvjet ekonomskim

Novi šef misije OESS-a u BiH Bruce Berton, inače američki dužnosnik koji je do sada bio zamjenik visokog predstavnika, jasno je rekao kako je promjena Izbornoga zakona BiH njegov prioritet. Precizirao je i kako treba riješiti tri pitanja Izbornog zakona i to izbor izaslanika u domove naroda, izbor članova Predsjedništva BiH te izborna pravila za Mostar.

Vijeće Europe usvojilo je, pak, sedam zaključaka koji se tiču BiH, a među njima je jasno navedeno kako je potrebno izmijeniti Izborni zakon BiH i to u skladu s presudama Ustavnoga suda BiH koje govore kako je načelo konstitutivnosti natkrovljujuće načelo Ustavu BiH (apelacija Bože Ljubića). Ta presuda jasno govori da Izborni zakon BiH mora onemogućiti dosadašnju praksu da se bošnjačkim glasovi biraju hrvatski politički dužnosnici.

„Prema zadnjim zaključcima Vijeća Europe i mojeg zadnjeg sastanka s gospodinom Bertonom čini mi se da je do kraja sazrelo uvjerenje da se Izborni zakon napokon mora promijeniti. Mi stalno naglašavamo kako su političke reforme jedan od glavnih preduvjeta ekonomskog i svakog drugog razvoja BiH. Mislim da se konačno razumije kako se prvo mora mijenjati Izborni zakon da bi se izašlo iz krize“, izjavio je Čolak za Dnevnik.ba.

Istovremeno je izrazio žaljenje zbog činjenice da bošnjačke političke stranke i dalje smatraju kako je moguće provesti izbore bez izmjena Izbornoga zakona.

„To (bošnjački dužnosnici) govore i na službenim sastancima i kroz izjave za medije. Jasno je, pak, da je nemoguće provesti izbore bez izmjena Izbornoga zakona. Vrlo jasno nam je kazano da se od nas očekuje da se provede odluka Ustavnoga suda iz prosinca 2016. godine koja se tiče izbora izaslanika u domove naroda (apelacija Bože Ljubića), da se na taj način približimo europskim standardima i unaprijedimo demokratske procese u zemlji. Odluka Ustavnoga suda BiH je vrlo jasna, ona zahtijeva legitiman izbor predstavnika u domove naroda“, izjavio je Čolak.

Naglasio je i kako se, ipak, ništa ne može riješiti bez partnera s bošnjačke političke scene.

„Bez njih mi ne možemo napraviti nikakav ključni iskorak. Njihove izjave još uvijek ostavljaju mogućnost tj. težnju da se izbori provedu bez izmjena Izbornoga zakona. No, to naprosto nije moguće“, istaknuo je Čolak.

Političko Sarajevo ne odustaje od želje za dominacijom

Smatra i kako je jako teško očekivati da će se doći do izmjena Izbornoga zakona bez snažnog pritiska međunarodne zajednice.

„To govorim i temeljem dosadašnjeg iskustva. Javnostima je poznato koliko je do sada procesa propalo čak i kad je bilo snažnog međunarodnog pritiska. Mislim da mi ovdje u BiH moramo shvatiti da bismo to sve morali raditi sami bez bilo kakvog pritiska jer to ide u korist svima nama. No, nisam siguran da su neke političke stranke, koje trebaju odigrati ključnu ulogu, sada na toj razini promišljanja“, izjavio je Čolak.

Govoreći o prijedlogu promjena Izbornoga zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputile stranke HNS-a BiH, Čolak je ponovio kako je Hrvatima prihvatljiv svaki prijedlog koji provodi presude Ustavnoga suda i koji osigurava legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

„Nažalost, bošnjačke političke stranke uopće nisu spremne prihvatiti koncept legitimnog političkog predstavljanja. Ne vidim još uvijek spremnost za promjenama u slovu i duhu odluka Ustavnoga suda. To, pak, znači da se želi zadržati status quo ili se očekuje da će netko umjesto nas riješiti sve probleme. Ipak, sasvim je jasno da Federaciji i državi BiH prijeti da joj se dogodi ono što se dogodilo Mostaru, gdje izbora nemamo od 2008. godine. To se sutra može dogoditi cijeloj državi“, istaknuo je Čolak.

Zaključio je kako bošnjačke stranke nisu spremne odustati od mogućnosti da brojniji narod Hrvatima bira političke predstavnike.

HMS

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading