Select Page

Vlada RS-a pozvala građane na mir, ali i upozorila da je ovo napad na sigurnost BiH

Vlada RS-a pozvala građane na mir, ali i upozorila da je ovo napad na sigurnost BiH

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović rekla je večeras nakon sjednice da Vlada osuđuje ovaj napad i poziva građane BiH na mir i toleranciju.

“Određene službe su poduzele operativne aktivnosti i sada je jasno da u BiH postoje ekstremne situacije i prijetnje. Potrebno je da svi predano rade u sklopu svih nadeležnosti. Pozivam sve građane BiH da ukoliko imaju informacije o ovom ili sličnim napadima obavijeste nadležne ustanove. I pored svega što se dogodilo u Zvorniku, želim da pozovem sve građane na mir i da ne shvaćaju ovo djelo kao provokaciju koja bi izazvala nove sukobe”, kazala je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da neredi u Bugojnu i Sarajevu očigledno nisu bili dovoljna opomena institucijama u BiH. On je ocjenio da je “večerašnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku napad na RS”.

Bez panike i teških riječi

“Ustanove BiH ili nisu dorasle zadatku ili ne znaju šta rade. Ovo su ogromne žrtve i akt za svaku osudu. Potrebno je mnogo više povjerenja i suradnje između građana i ustanova, ali i ustanova međusobno. Također, ovo što se dogodilo u Zvorniku ne smije izazvati paniku i teške riječi”, kazao je Čubrilović.

Predsjednik RS-a Milorad dodik rekao je da žali za izgubljenim životima. On je dodao da je napadač očigledno računao na to da neće ostati živ, ali da je ubijeni policajac bio nedužan.

“Policija je uspostavila kontrolu. volio bih da je to bio individualan čin, ali čujemo da je napadač bio obučen. Žao mi je mladih indoktriniranih ljudi. Ovaj napad na RS je ujedno napad na priču o sigurnosti”, rekao je Dodik.

“Dobili smo cirkularno pismo u kojem se tvrdi da će se na teritoriju BiH nekad i negdje dogoditi teroristički napad. Jasno je da je to farsa. Tražit ću da se s tog pisma skine oznaka tajnosti pa makar i sam odgovarao za to”, kazao je Dodik.

vecernji.ba

OGLASI

Loading