Select Page

ČOLAK: Neke poruke iz Sarajeva u vezi s Deklaracijom graniče sa zdravim razumom

ČOLAK: Neke poruke iz Sarajeva u vezi s Deklaracijom graniče sa zdravim razumom

Poruke nekih bošnjačkih stranaka i udruga da se Republika Hrvatska donošenjem Deklaracije o položaju Hrvata u BiH miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine su neprihvatljive, apsolutno neutemeljene i one zaista ne pridonose ničemu.

Hrvatska je potpisnica i Daytonskog i Washingtonskog sporazuma te temeljem svojega Ustava ima pravo i dužnost brinuti se o položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Bariša Čolak, član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Čolak je izrazio zadovoljstvo što je Deklaracija usvojena. “Da ona i nije usvojena, a da se samo u Hrvatskome saboru razgovaralo o problemima koje Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju, a time i čitava BiH to je veliko. Neka me netko demantira, ali ne sjećam se kada se toliko u Hrvatskome saboru govorilo o ovim problemima u BiH. Problemi se tiču, kako položaja i prava Hrvata u njoj, tako i cijele Bosne i Hercegovine. Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini obvezuje hrvatske institucije da će raditi i djelovati po onome što je napisano u toj rezoluciji i da će jedanput godišnje izvještavati Hrvatski sabor o tome što je napravljeno. Deklaracija također odašilje vrlo značajnu poruku na međunarodnome planu”, rekao je Čolak.

Upitan da komentira poruke i reakcije nekih bošnjačkih političkih stranaka kao i udruga građana nakon što je Sabor Republike hrvatske donio deklaraciju o položaju Hrvata u BiH Čolak ističe da su, najblaže kazano, te poruke neprihvatljive, apsolutno neutemeljene i one zaista ne pridonose ničemu.

“Konačno bi trebalo shvatiti da ovdje postoji problem i da ga treba rješavati, a ne se tako ignorantski prema njemu odnositi i u konačnici ga ignorirati. Naime, posebice neke od poruka graniče sa zdravim razumom. Onima koji imputiraju Hrvatskoj kako se miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine Čolak je poručio da u Deklaraciji pročitaju za što se točno Hrvatska zalaže i ima li tu bilo što je protivno nastojanju europskih institucija počevši od Europskog vijeća, Europskog parlamenta. Hrvatska je potpisnica i Daytonskog i Washingtonskog sporazuma te temeljem svojega Ustava ima pravo i dužnost brinuti se o položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvatska poziva da se provedu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava i, konačno, poziva da bih krene europskim i euroatlantskim putem. Ako hoće biti dobronamjerni morali bi shvatiti da BiH zaista nema većeg prijatelja na europskom i euroatlantskom putu od Hrvatske”, rekao je Čolak za Hrvatski Medijski Servis.

Osvrnuo se i na reakcije bošnjačkih stranaka te onih koji sebe nazivaju intelektualcima, a među kojima, nažalost, ima i onih asimiliranih Hrvata koji Hrvatskoj imputiraju da s miješa u unutarnje stvari u Bosni i Hercegovini, udara na njen suverenitet i vrši agresiju. „Oni ne žele shvatiti kakva je to situacija u Bosni i Hercegovini i kome ona odgovara. Tvrdim da, ne samo da ona ne odgovara Hrvatima, već ona ne odgovara nikome.

Komentirajući to što je hrvatskom narodu u BiH po treći put nametnut član Predsjedništva BiH dominantno glasovima Bošnjaka, Čolak kaže da ne samo da nije dobro, pošteno, moralno i normalno da bošnjački narod bira Hrvatima njihove predstavnike u tijela zastupanja koja su ustavom predviđena kao takva; domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Dok to bude moguće mi ćemo se, smatra Čolak, valjati u kaljuži.

“Očigledno je da su se i neki iz našega naroda uklopili u tu velikobošnjačku politiku što zaista ne vodi ničemu, ali to njima na obraz”, kazao je Čolak.

Optužbe da se Hrvatska miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine Čolak odbacuju te govori da upravo hrvatska poziva na poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

„Sada je odjednom grijeh pozivati da se provedu odluke Ustavnoga suda dok Hrvatsku optužuju za miješanje u unutarnje stvari i dijeljenje Bosne i Hercegovine dok se Hrvatska upravo poziva na to da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH“, rekao je član kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za HMS.

Čolak je bošnjačku politiku ocijenio licemjernom podsjećajući na njihovo protivljenje Rezoluciji Europskog parlamenta iz 2017. godine koji je pozvao Bosnu i Hercegovinu na primjene načela federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja.

„Isključivo bošnjačkim glasovima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH usvojena je rezolucija o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta kojom se u potpunosti odbacuje ta rezolucija Europskog parlamenta, a ti isti se, ko naime, zalažu za europski put i europske integracije. Zbog toga nas ne treba čuditi da su ovakve reakcije i prema rezoluciji Hrvatskoga sabora“ rekao je Čolak te dodao:

„Neki ugledni članovi bošnjačkih stranaka rekli su `hvala Europi ako će nam slati takve poruke`. Europa nam je poslala poruku da se u ovoj državi moramo međusobno uvažavati i priznavati te da moramo biti ravnopravni, a ne da je netko ravnopravniji od drugih kao što bi ovi htjeli. Osnovni je problem osigurati vladanje nad drugima“, zaključio je Čolak.

Hms

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading