Select Page

Čović: HDZ BiH, SDA i SNSD činit će osnovu vlasti na svim razinama u BiH

Čović: HDZ BiH, SDA i SNSD činit će osnovu vlasti na svim razinama u BiH

Tijekom razgovora s predstavnicima Stranke demokratske akcije, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice BiH vrlo jasno je kazalo kako je izborni rezultat nakon općih izbora održanih u listopadu takav da bez HDZ-a BiH i SDA nema smisla praviti vlast u Federaciji BiH, pa i na razini Bosne i Hercegovine, kazao je Dragan Čović, novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u intervjuu za Anadolu Agency.

Veoma brzo će se riješiti pitanje partnera

– Što se tiče Republike Srpske, ako je tamo dobio gospodin Dodik i SNSD, ako on može napraviti vlast, a evidentno je da je on to uspio s partnerima, ako je on ta većina, tko smo mi da biramo u ime građana RS-a. Uvažimo legitimitet. Druga je stvar da je gospodin Dodik izgubio izbore za predsjednika RS-a i da nema mogućnost imati većinu u Narodnoj skupštini RS-a, partner bi bio netko drugi. Nismo mi, odnosno osobno ja, koji odlučuje tko je taj partner. Drugo je što će netko kazati da ja imam dobre odnose s gospodinom Dodikom, odnosno HDZ BiH – SNSD, mislim da se to prenaglašava u svakom smislu, istaknuo je Čović.

On je naveo da je Dodik tijekom razgovora predstavnika HDZ-a BiH i SNSD-a rekao „da će veoma brzo riješiti pitanje partnera s kojima je do sada bio u partnerstvu“.

– I evidentno je da je to riješio u Brčkom. Svi sudionici su se dogovorili. Time su vrata na neki način zatvorene za neke špekulacije izvana. Ja sam siguran da smo u FBiH s gospodinom Bakirom Izetbegovićem riješili. Tko bi nam bio još poželjan partner – HDZ BiH je oko sebe okupio stranke HNS-a to je nekih sedam-osam, koliko god, velikih ili malih, mi smo zajedno i svaka od tih stranaka će imati svoje predstavnike u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Čini mi se da će SDA intenzivne razgovore voditi s dvije stranke: SBB, iako to možda danas ne izgleda tako, i to je DF. Uvjeren sam da u sljedećih sedam do deset dana, kada je u Mostaru sljedeći sastanak HDZ-a i SDA, tada ćemo morati znati tko su te stranke koje će činiti većinu u FBiH, naveo je Čović.

Struktura vlasti na svim razinama od istih stranaka

Do tada će SDA, kako je istaknuo Čović, završiti razgovore sa svojim partnerima.

– To su i naši partneri, jer onaj tko uđe u vlast zajedno dogovaramo jer to nije podjela fotelja u klasičnom smislu riječi niti su to klasične koalicije. To sve govori koliko je to iz nužde: građani su izabrali na izborima i kazali su za koga su bili. Tu su ruke vezane: bi li netko želio nekog drugog, to je drugo pitanje. Gospodin Izetbegović je rekao da bi nekog drugog, ali nužda je takva kakva jeste. Vjerujem kako će on ovih dana sjesti i s predstavnicima SNSD-a i jasno dogovoriti poziciju Bošnjaka u RS-u, kao što smo mi već dogovorili poziciju Hrvata u RS-u, rekao je u intervjuu za AA Čović.

Osnova vlasti će, kako je naveo, sasvim je sigurno činiti na svim razinama HDZ BiH – SDA – SNSD. Naglasio je da je oko SNSD-a šest-sedam stranaka, oko HDZ-a BiH sličan broj, a uz SDA to će možda biti dvije ili tri stranke.

– Bit je da moramo napraviti strukturu vlasti na svim razinama od istih stranaka kako bi izbjegli izgovor da ne možemo to provesti zato što su neki drugi na vlasti. Imali smo to u posljednjih četiri, osam godina i vidimo što se dogodilo. Kad se nešto dogovorimo, to treba provesti na svim razinama. To nas onda obvezuje da sve probleme rješavamo u institucijama BiH, a ne po kavanama, kako su nam to često znali zamjerati. Ovako, ako to stvorimo, onda imamo situaciju da ove stranke koje čine većinu: ako u Vijeću ministara ima problema, izvolite to riješite, ne treba vam nitko sa strane, u Vladi FBiH isto tako, RS-u. Jednostavno, ono što dogovorite na razini entiteta provest ćete u svim županijama jer su iste stranke. Nema razloga za bilo kakav oblik blokade, zaključio je Čović.

Čović optimističan

Novoizabrani član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH naglašava kako je u vezi s navedenim optimističan, kao i da želi da se taj proces odvija brzo što, kako dodaje, nisu baš svi prihvatili blagonaklono.

– Mi nemamo vremena. Mi smo potrošili posljednjih deset godina, država je došla na dno i mi je želimo i mislim da je možemo pokrenuti. Ako smo dobili izbore, mi smo dobili jednu ogromnu odgovornost i stoga mislim da trebamo požuriti – jako je puno onih koji su nezadovoljni i imat će veoma mali prag vremenske tolerancije prema onome što mi radimo. Nitko nam neće dati 100 dana ili 500 dana: radili ste i do sada – pokažite da želite nešto mijenjati. Ako to pokažemo, uvjeren sam da će i oni koji su bili razočarani početi vjerovati. Pet mjeseci dogovarati tko nam je predsjedatelj Vijeća ministara BiH, federalne Vlade – to je ista praksa i ne može se ništa očekivati, naglasio je Čović

anadolija

OGLASI

Loading