Select Page

DRAGAN ČOVIĆ: “Ne vidim razlog da itko od 10 uhićenih osoba bude u pritvoru”

DRAGAN ČOVIĆ: “Ne vidim razlog da itko od 10 uhićenih osoba bude u pritvoru”

Nakon što je u Orašju uhićeno 10 osoba, bivših pripadnika HVO-a kojima je određen jednomjesečni pritvor, Dragan Čović, član Predsjedništva BiH prvi put se očitovao o ovom slučaju.

“Želim iskazati krajnje negodovanje, jer ne vidim niti jedan razlog da niti jedna osoba koja odgovara zakonima danas – nakon 20 godina bude zatvorena zbog tobožnjeg utjecaja na svjedoke”, kazao je Čović, javlja N1.

“Među njima se nalaze osobe koje su obnašale najviše funkcije, i želim iskazati svoje jasno negodovanje kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Neću vršiti pritiske, ali standardi se moraju poštovati, i moraju biti identični sa svih strana. Ne vidim razloga da itko od 10 uhićenih osoba bude u pritvoru – zbog mogućnosti bijega ili utjecaja na svjedoke, osobito ne nakon 20 godina”, ocijenio je Čović.

On je dodao da se kod ovakvih odluka mora biti krajnje obazriv, osobito institucije koje ih donose. “Osobito u ovakvo vrijeme. Dogodilo se to na praznik Svi sveti, nakon posjeta najviših dužnosnika Vlade Hrvatske”, dodao je Čović.

“Želim da se ovaj stav prenese javnosti, a nisam govorio ranije – jer s kolegama nisam bio raspravio o ovom slučaju”, kazao je Čović, na pitanje novinara konzultira li se Predsjedništvo prvi put oko uhićenja.

“Nakon 20 godina imamo različite pristupe oko rata. To nije upitno, i ja ne govorim o zločinima. Zapovjedna odgovornost ili udruženi zločinački poduhvat je neprihvatljiv. Ove osobe duže vrijeme komuniciraju s institucijama. Zašto je trebala ovakva prisila?”, rekao je Čović. Kazao je da je o slučaju razgovarao sa svim članovima Predsjedništva uz međusobno uvažavanje.

“Svjestan sam odnosa da netko kaže da vršimo pritisak. Odgovorno to tvrdim. Uznemirli smo jedan dio bh. javnosti. Ne govorim je li netko napravio djelo ili ne. Ali da netko kaže da će nakon 25 godina od nečega utjecati netko na svjedoke je nedosljednost”, smatra Čović, javlja N1.

“Ne vidim razloga da u jednoj maloj sredini, na blagdane odvedete 10 ljudi iz domova. Svi su se odazivali na pozive institiucija, a sada su otvorili 100 pitanja koja nam nisu trebala u ovom trenutku”, objasnio je.

Za kraj, Čović je kazao da elementarne pravne aktivnosti mora komentirati te da se ne smije preliti i dodatno opteretiti politička situacija u državi.

Podsjećamo, uhićeni su Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Matko Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading