Select Page

Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti

Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti
Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, potpisan je u utorak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao čelnik te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Potpisani dokument se sastoji od tri dijela, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava te socijalna pravda i ekonomija.

U proteklom razdoblju radne skupine Osmorke i HDZ-a BiH su radile na usuglašavanju tog dokumenta.

Stranke Osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za BiH te Narodni europski savez.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a izjavio je da je ovo posebno bitan iskorak za sve u BiH.

Potpisali smo sporazum na svim razinama vlasti u sljedeće četiri godine. Sporazum koji otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili europsku perspektivu BiH, stabilizirali tokove i osigurali pravno djelovanje institucija BiH. Kroz tri paketa pitanja, posebno mjesto ima socijalna pravda i ekonomija, izjavio je.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma Osmorke i HDZ-a dodavši da se Osmorka proširuje jer ljudi iz drugih stranaka prepoznaju da se ovdje radi jedan novi projekt, da se radi nešto novo dobro za sve u BiH.

On je dodao da u razgovorima s HDZ-om nije bilo nikakvih kontroverzi i podmetanja, curenja informacija i dezinformacija itd. Ono što je potpisano, dodao je, bit će realizirano u punom kapacitetu.

Zaista smo izvagali sve i vrlo smo opredijeljeni da stanemo iza ovog sporazuzma. I oni koji će činiti izvršnu vlast trebaju krenuti u operacionalizaciju ovog sporazuma, rekao je Nikšić.

Dodao je da žele pokazati da je moguće promijeniti sustav u BiH i imati vlast koja će izvršavati ono što je dogovoreno i obećano.

Predstoji nam daljnji rad na operacionalizaciji ovog sporazuma da probamo do kraja godine formirati Vijeće ministara, Vladu FBiH i županijske vlade gdje možemo na to utjecati, kazao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje o partnerima u vlasti na razini BiH, rekao je da će se teško moći izbjeći SNSD, te da je to neka realnost koju treba priznati.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading