Select Page

Čović: Neće biti promjena u vlasti na razini BiH, niti to Dodik traži

Čović: Neće biti promjena u vlasti na razini BiH, niti to Dodik traži

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović tijekom današnjeg sastanka u Banjoj Luci suglasili su se da europski put BiH treba biti vlasništvo svih u BiH i odraz interesa entiteta i naroda u BiH.

“Nema nikakvog preustroja vlasti na razini Bosne i Hercegovine, niti to predsjednik SNSD-a Milorad Dodik traži, a aktualne stabilne koalicije na razini BiH nema ni bez Saveza za bolju budućnost (SBB)”, izjavio je danas u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“Uvjeravam vas da do kraja ovog mandata, ostaje vlast ovakva kakva jeste, ali moramo češće sjedati i razgovarati da ona funkcionira”, naglasio je Čović u izjavi novinarima ističući kako mora postojati suradnja entitetskih i državnih vlasti bez obzira što se radi o različitim političkim opcijama. Kaže da je danas nakon razgovora i prošetao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom glavnom ulicom Banje Luke, kako bi se vidjelo da “odnosi nisu zategnuti“.

Ističući da bez SBB-a teško da može biti stabilne koalicije, Čović je ukazao da će on učiniti sve da SBB i ostane u koaliciji, bar do 2018. godine. Neophodne reforme za BiH, kaže, ne mogu se provesti bez odgovarajuće većine u kojoj je i ta stranka. Smatra da će se postići rješenje za grad Mostar i izmjene Izbornog zakona BiH, a morat će se mijenjati i neki drugi zakoni, za što je neophodna dvotrećinska većina.

“Uvjeren sam da će građani Mostara izaći na predstojeće izbore i imat ćemo izmjene Izbornog zakona da uvažimo odluku Ustavnog suda”, kazao je Čović i naveo da više “nema uzmicanja“ i da se u ovom mjesecu mora postići rješenje, pišu Nezavisne.

Predsjednik Republike Srpske i hrvatski član Predsjedništva BiH smatraju da rezultati popisa u BiH trebaju biti objavljeni u skladu sa zakonom, te da ovo pitanje treba tretirati kao tehničko, a ne političko.

Iz ureda predsjednika Republike Srpske priopćeno je da je tijekom sastanka u Banjoj Luci istaknuta potreba usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, koji bi uvažio i zahtjeve iz odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sjedić i Finci protiv BiH”.

Dodik i Čovićsu nakon sastanka u Palati Republike iskoristili lijepo vrijeme i prošetali gradom.

Službeni dio sastanka trajao je nešto više od pola sata, dok je neslužbeni dio u gradu na terasi hotela Palas trajao nešto kraće.

Nakon druženja, Čović se uputio na sastanak s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom.

vecernji.ba

OGLASI

Loading