Select Page

ČOVIĆ: NEMA kompromisa oko Konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja i Ustava BiH

ČOVIĆ: NEMA kompromisa oko Konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja i Ustava BiH
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je u petak na Kupresu kako nema kompromisa oko konstitutivnosti naroda, legitimnog predstavljanja i Ustava BiH.

Kompromisa ima oko prijedloga o kojima smo govorili i oko kojih pričamo, a samo HDZ je dao barem četiri različita modela oko Doma narod i Predsjedništva koje su dobili i predstavnici SDA, ali i ovih pet institucija koje su nam bili svjedoci u našim sporazumima, i tu ima toliko prostora za dogovor ako se dogovor želi. Ako se želi taktika da se izbjegne dogovor, da se idući izbori dočekaju u sadašnjem Izbornom zakonu, onda je to nešto drugo i mislim da ne može dobro završiti, istaknuo je Čović na konferenciji za novinare na Kupresu gdje zasjeda Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a BiH.

Dodao je kako hrvatski narod želi graditi modernu, europsku Bosnu i Hercegovinu i dati u njoj svoj puni doprinos.

To želimo napraviti onako kako je to definirao Ustav, kroz dva entiteta. Ne bude li to išlo tako, neki će tražiti građansku državu što god mislili pod njom, drugi će tražiti republike, neki će tražiti da se odcijepe kao što su već tražili, a ja predlažem da sjednemo zajedno, tražimo dobra rješenja i da ovdje pravimo atmosferu stabilnosti, dogovora, investiranja, a da ustavni okvir iskoristimo za donošenje ključnih zakona, primarno Izbornog zakona da više nema varanja oko toga, jer moje pitanje je koga su prevarili oni koji su izabrali dva bošnjačka člana Predsjedništva, jesu li sebe ili nekoga drugoga. Ja mislim da su prevarili Bosnu i Hercegovinu. Ako je to način, evo prilike da opet nešto takvo urade ako misle da je to dobar put, ja mislim da je pogrešan, da je sunovrat za budućnost, kazao je Čović.

Naglasio je kako će se idućeg tjedna voditi završni pregovori na temu izmjena Izbornog zakona.

Pregovarat ćemo isključivo o četiri elementa koje smo dogovorili na zadnjem prekinutom sastanku, a koji se nastavlja u ponedjeljak, 29. studenoga, i trebao bi trajno završiti 2. prosinca. Jedna od ključnih tema su modeli izbora članova Predsjedništva i Doma naroda kao nastavak na sporazum iz Mostara iz lipnja 2020. godine kada smo realizirali jedan sporazum oko Mostara, a drugi smo definirali, kako osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ništa drugo nego to. Druga stvar koju smo dogovorili je da ćemo to riješiti na način da se oslobodimo bilo kojeg oblika diskriminacije, što znači da moramo provesti sve presude Suda u Strasbourgu, a prije toga i našeg Ustavnog suda u BiH, kazao je Čović.

Treća stvar koja je dogovorena, navodi Čović, je eventualno napraviti ograničene izmjene Ustava sukladno tome što se dogovori oko izmjena i dopuna Izbornog zakona.

I oko toga HDZ ima vrlo konkretan stav, a oni koji su vjerovali da je ovo prigoda da mi radikalno i dramatično promijenimo Ustav, jasno je da je to nemoguće uraditi, iako bih ja to volio jer mislim da se ova država može napraviti mnogo učinkovitijom, pravednijom, primjerenijom vremenu u kojem živimo, ali mi za to nemamo uvjeta. Drago mi je da možemo ući u ovaj pregovarački proces poštivajući dokumente koje smo sami donijeli. Upravo ja i kolega Izetbegović potpisali smo sporazum koji se tiče izmjene i dopune Izbornog zakona i to nije bilo lako uraditi. To moramo završiti i uvjeravam vas da ćemo to završiti u neizbornoj godini, a ostalo nam je još vrlo malo vremena. U suprotnom imamo bezbroj problema, kazao je Čović.

Četvrto pitanje o kojem će se razgovarati je pitanje Federacije, odnosno može li se postići unaprjeđenje odnosa u FBiH.

Ustav je definirao neke odnose, a ostalo moramo sami uraditi. Prva stvar koju je trebalo do sada uraditi, a to je prava blokada, da brojniji narod u Federaciji nije dozvolio da se promijeni Ustav oko Doma naroda kako je to tražio Ustavni sud i to će se morati promijeniti. To je odluka Ustavnog suda i ako to nećemo uvažavati, onda o kojem pravu govorimo i u kojoj zemlji uopće živio? Ja ću to i dalje nastojati jasno i glasno reći i štititi svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kazao je Čović.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednik SDA Bakira Izetbegovića da HDZ BiH neće dobiti ništa, kazavši kako nema potrebe posebno komentirati takve izjave.

Dodao je kako Hrvatima nitko ništa ne treba dati jer su konstitutivnost i domovi naroda ustavne kategorije.

Ja bih bio sretniji da je u Ustavu BiH ostala Herceg Bosna ili tri republike, ali nije. Danas bi bilo racionalnije pričati o građanskim konceptima da imamo tri federalne jedinice, u svakoj bi mogli biti zastupljeni građanski koncepti, i svi bi bili zadovoljni, izjavio je Čović.

Kada je u pitanju jučerašnji sastanak s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako je od Varhelyija zatražio mogućnost da EU ubrzanije otvara svoja vrata prema BiH.

Predstavnici EU-a imaju različita stajališta o tome, jer jedna grupa ovaj dio prostora, odnosno zapadnog Balkana, želi ubrzano primiti, druga je apsolutno protiv toga, a treći su nezainteresirani za naše područje, a pogotovo za BiH, kazao je Čović.

FENA

OGLASI

Loading