Select Page

ČOVIĆ ZATRAŽIO REAKCIJU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

ČOVIĆ ZATRAŽIO REAKCIJU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima i domaćoj javnosti, povodom izbora u Mostaru u kojem se osvrnuo i na izbornu krađu kojom je nestalo nekoliko tisuća hrvatskih glasova, te je ugrožen integritet izbornog procesa u Mostaru. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani, 

jučer su građani Mostara sudjelovali u povijesnome danu kada su nakon 12 godina imali priliku izraziti svoju slobodnu volju i demokratski izabrati svoju gradsku vlast. Vaš doprinos u tom smislu je izuzetno cijenjen, kao i dokazano opredjeljenje da učinite sve u svojoj moći kako bi izbori u Mostaru u cijelosti bili provedeni na pošten i pravičan način, sukladno europskim standardima i dobrim praksama. Vaše izjave i nazočnost u Mostaru na dan izbora veliko su ohrabrenje i poticaj u tome. 

Upravo zbog toga dužnost mi je podijeliti s vama najnovija saznanja koja se tiču ugroze integriteta izbornog procesa u Mostaru. Naime, u prethodnoj prepisci jasno smo upozorili na opravdanu bojazan kompromitiranja izbornih rezultata, kako tijekom samih izbora tako i naknadno tijekom brojanja glasova nakon zatvaranja birališta. Sami znate da je tada prisutan najveći rizik od malverzacija, zbog manjeg nadzora i fizičke kontrole glasačkih listića i njihova prebrojavanja. Upravo su se u tom dijelu naše bojazni, nažalost, pokazale opravdanim.

Hrvati su u velikom broju jučer izašli i podržali izbore u Mostaru, a naše sinoćnje projekcije govore da smo kao stranka osvojili najmanje 20 000 glasova. Izborni proces do 17:00 sati je, uz manje nepravilnosti, tekao sukladno demokratskim uzusima. Međutim nakon 17:00 sati dolazi do raspada sustava i promjene iskazane volje glasača, koja se događa i u ovome trenutku dok vam se obraćam ovim pismom. 

Osim navedenog, postoji još nekoliko kritičnih pitanja i napomena koje zahtijevaju vašu pažnju, a navodim ih selektivno: 

– kako je moguće da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do ponoći na dan izbora obradilo manji dio glasova, a sveukupno se radi o svega 52 865 glasova?! Ta neopravdana kašnjenja bacaju sumnju na regularnost u postupku prebrojavanja glasova. „Noćno brojanje“ biračkih odbora u situaciji kada za Mostar imamo 150 biračkih mjesta ili 100.000 birača, a do jutros je obrađeno manje od 50 % glasačkih listića. Također, na većem broju biračkih mjesta je uočena prilična razlika brojki koje su iskomunicirane tijekom večeri u nazočnosti promatrača i brojki koje su službeno evidentirane i dostupne na stranici www.izbori. ba;

– neobičan je skok izlaznosti u zadnja dva sata glasovanja u područjima: Sjever i Jugoistok u popodnevnim satima;

– postoje osnove sumnje da su glasovi koje su osvojile stranke s hrvatskim predznakom, uz nezakonitu koordinaciju s ovlaštenim osobama iz Središnjeg izbornog povjerenstva, na kriminalan način prebacivani u cilju stjecanja  mandata u većinskim hrvatskim izbornim područjima;

– u svojem pismu od 19. prosinaca 2020. godine sam vas upozorio kako bi fiktivne prijave glasača mogle promijeniti izbomi rezultat na Jugu, što je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave HNS-a;

– napominjem kako je broj mandata dodijeljen gradskim područjima sukladno pripadajućem broju birača u pojedinom gradskom području, tj. izbornoj jedinici. Organizirano prebacivanje glasača je izrugivanje dogovora za Mostar i izborni inženjering. Hrvatske stranke nisu niti pomišljale na nešto slično.

Svaki glas nas obvezuje da bude izbrojan kako je i izražena volja birača i da ne dopustimo nikakva brisanja i manipulacije. U svakom segmentu izbronog procesa, od samog glasovanja do brojanja i verifijacije izbornih rezultata, proces mora biti zaštićen i Mostar u tom pogledu ne smije biti iznimka. Ovo o čemu imamo saznanja i dokaze prijeti da ugrozi i delegitimira sve što smo postigli u proteklom razdoblju.

 Stoga zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnog čimbenika i vas kao prijatelja kako bismo osujetili protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa dok je to još moguće bez nepopravljivih posljedica, kao i da se najoštrije osude svi pokušaji manipulacije izborima i glasovima birača. Molimo vašu reakciju, jer ne smijemo dopustiti da oni koji broje glasove odrede

S osobitim poštovanjem,
Dr. Dragan Čović
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH

Nj. E. Johann Sattler, voditelj Delegacije

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini / Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini

Nj. E. Eric Nelson, veleposlanik

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

Gospodin Valentin Inzko, visoki predstavnik

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu 

Nj. E. Kathleen Kavalec, veleposlanica

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini

Središnje izborno povjerenstvo BiH

OGLASI

Loading