Select Page

CRVENI KRIŽ: 19 DOZA KRVI IZ RAKITNA UPOTPUNILO IZUZETNO USPJEŠNU GODINU

CRVENI KRIŽ: 19 DOZA KRVI IZ RAKITNA UPOTPUNILO IZUZETNO USPJEŠNU GODINU

U Osnovnoj školi Ante Brune Bušića u Rakitnu danas jeodržana 11. ovogodišnja akcija dragovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa općine Posušje, ujedno i posljednja u ovoj godini za medicinski tim Transfuzijskog centra SKB Mostar.

24 osobe su pristupile liječničkom pregledu, 5 osoba je vraćeno zbog manjih zdravstvenih problema, a 19 ih je uspjelo darovati krv i tako na najljepši način doprinijelo da mjesec prosinac, ali i cijela 2022. godina bude obilježena kao izuzetno uspješna, ne samo kada je u pitanju dragovoljno darivanje krvi, nego općenito.

U svom rezimeu i izjavi za medije predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko je naglasio da je 2022. godina bila godina obilježena izuzetno značajnim rezultatima rada, jubilejima, nagradama i priznanjima, ali i godina u kojoj su preminule i dvije osobe koje su, svaka na svoj način i u dužem vremenskom razdoblju, znatno doprinijeli u afirmaciji i/ili podršci u radu Crvenog križa općine Posušje. To su pokojni fra Marinko Leko i Pero Crnogorac. Godina je to i značajnih jubileja: 75. godišnjica Crvenog križa općine Posušje, 25. godišnjica Crvenog križa Federacije BiH i 110. godišnjica Crvenog križa/krsta u BiH.

Crveni križ općine Posušje organizirao je obilježavanje svog velikog jubileja, dodjeljivao najviša priznanja zaslužnim pojedincima, organizacijama, institucijama, partnerima i donatorima, a li bio pozivan i sudjelovao u proslavama u povodu gore navedenih ostalih jubileja i na kojima su naši predstavnici ili Crveni križ također nagrađivani. Tu su i priznanja i u povodu Međunarodnog dana Civilne zaštite, Svjetskog dana volontera i povodom Federalnih susreta dragovoljnih darivatelja krvi.

Spomenuo je i značajan doprinos Crvenog križa općine Posušje i zahvalio svim višim strukturama Crvenog križa, vatrogascima, i svim ostalima uključenim u gašenju velikog šumskog požara u Parku prirode Blidinje ovoga ljeta.

Zahvalnost je upućena i za uključenost i solidarnost sa stradalim i prognanim stanovništvom Ukrajine, za podršku viših razina Crvenog križa,kao i općine Posušje, svih župnih ureda, medija – posebno radio Posušju, u provedbi i realizaciji niza socijalnih, zdravstvenih ili edukativnih programa.

Ista je upućena svim članovima, volonterima, svim dragovoljnim darivateljima krvi iz današnje, ali i svih prethodnih akcija, na poseban način svim mladima, istaknuto je uspješno održavanje Konferencije mladih Crvenog križa općine Posiušje, Skupštine Crvenog križa općine Posušje, a kruna svega i/ili šlag na tortu je ova današnja akcija u Rakitnu koja je doprinijela da drugu godinu zaredom prebacimo brojku od 300 prikupljenih doza krvi u organiziranim akcijama (točnije 332 doze). Tu je i preko 60 darovanih doza krvi direktno u SKB Mostar, a darivatelji su upućeni od Crvenog križa općine Posušje, uz brojna obiteljska darivanja.

OGLASI

Loading