Select Page

Čuvari izvorne baštine: U Posušju održana 17. smotra Silo na ognjištu

Čuvari izvorne baštine: U Posušju održana 17. smotra Silo na ognjištu

17. Smotra izvornog folklora Silo na ognjištu u organizaciji HKUD Fra Petar Bakula Posušje, a u sklopu Posuškog lita, održana je večeras na posuškom Trgu hrvatskih branitelja. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je načelnik općine Posušje Ante Begić, a mnoštvo nazočnih imalo je priliku čuti, vidjeti i uživati u zvucima dipala, gusala, drugih instrumenata te izvornih narodnih pjesama kroz šest točaka u izvedbi pet kulturnoumjetničkih društava iz BiH i Hrvatske.

Osim domaćeg kulturno-umjetničkog društva, koje se predstavilo s pjesmama i plesovima posuškog kraja, inače točkom nagrađenom 3. mjestom na državnoj smotri folklora u Mostaru, na ovogodišnjoj manifestaciji su svoje običaje i tradiciju pokazali i kulturno umjetnička društva i udruge: Marijan Lanosović iz Orubice, Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca, Seljačka Sloga iz Nedelišća, Hrvatska duvanjska baština i Tomislavgrada, a posebnu točku su izveli Posuški Gangaši.

    Tako je publika u Posušju uz već poznate zvuke mogla čuti i zvuke violine i šargije, vidjeti splet međimurskih kao i drugih plesova te Kolo na dva štuka, kojeg su primjerice izveli gosti iz Orubice, inače uvršteno u registar kulturne baštine Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

    Da je nazočne večeras ponijela izvrsna atmosfera, najbolje se moglo vidjeti po osmjesima i pjesmi koju su zajedno u jedan glas pjevali s izvođačima na pozornici, tijekom gotovo dvosatnog programa kojeg je začinio Tamburaški sastav Dukati.

    Uz pohvalu organizatorima, zahvala ide i mnogobrojnoj publici, koja je sudeći prema slici koju su večeras poslali iz Posušja, uz naša kulturnoumjetnička društva, najbolji čuvar našeg izvornog kulturnog blaga.

    OGLASI

    Loading