Select Page

Mladi okupljeni u udrugu VUM oduševili izvedbom igrokaza U nas u Njemačkoj

Mladi okupljeni u udrugu VUM oduševili izvedbom igrokaza U nas u Njemačkoj

Ove se subote tražilo mjesto više na predstavi koju su priredili mladi okupljeni u Vir udrugu mladih VUM. U nas u Njemačkoj naziv je igrokaza kojim je po prvi put upriličena Kazališna večer u Viru u režiji VUM-a. Mladi su se doista potrudili prirediti večer punu iskonskog humora.

Posjetitelji su uživali u predstavi koju je cijelo vrijeme pratio smijeh iz publike, što je predstavljalo još jedan dodatan izazov za glumce. U igrokazu kojim je s puno humorističnih elemenata obrađeno pitanje odlaska na privremeni rad u Njemačku, redale su se scene za scenom, jedna smješnija od druge. Scenarij i režija plod su timskog rada članova udruge. Priča prati obitelj Dragice i Stipe čija kći Iva odlazi u Njemačku. Imaju i sina Antišu, koji provodi vrijeme u birtiji. Upoznajemo njihove prijatelje i susjede u svakodnevnim, svima bliskim situacijama protkanim britkim humorom. U predstavi glume Kristina Kevilj, Sara Budimir, Sanja Đerek, Luka Budimir, Danijela Jukić, Danijel Jažo, Anđela Đerek, Patrik Đerek i Ivan Polić.

Pitanje odlaska tema je koja ovo prekrasno mjesto već dugo prati, a novi val odlaska potaknuo je mlade da se pozabave ovom temom kroz spomenuti igrokaz. Njihova je poruka jasna, a to je ostanak.

U glavnoj ulozi Ive gledali smo Kristinu Kevilj, koja se uputila u Njemačku. Pronašla je posao, snašla se u tuđoj zemlji i dolazi u rodni Vir, a s njom je Hans. Nakon predstave podijelila je svoje dojmove s nama: „Srce mi je prepuno, drago mi je što sam imala čast glumiti Ivu, zapravo tetku iz Njemačke“, kazala je Tina. Na pitanje razmišlja li i sama o odlasku kazala je:“ Srce vuče prema Viru, prema svojoj Hercegovini. Tako da ne mislim ići nigdje odavde. Želim svima poručiti da je najljepša zemlja naša Hercegovina. I da i ovdje ima života.“

Anđela Đerek igrala je ulogu Ivine majke Dragice. S obzirom na to da je bila u pitanju premijera, otkrila nam je da nije bilo lako izaći pred publiku: „Na početku smo imali jaku tremu, puno je ljudi bilo, ali kad smo izašli sve je teklo glatko. Bilo je teško ostati ozbiljan, ali morala sam“, rekla nam je Anđela kroz smijeh.

Mlada autorica iz Vira Josipa Milas pomogla je prilikom osmišljavanja scenarija. „Ja sam prvo napisala svoju verziju teksta, oni su ga dorađivali, mijenjali i dodali više virskih riječi. Oduševljena sam“, kazala je Josipa. Ona već iza sebe ima 10-tak igrokaza. Tako je prema njezinom tekstu izveden igrokaz prošle godine pred polnoćku, a koji su izveli naši osnovnoškolci. „To su uglavnom bili dječji igrokazi. Ovo je bio prvi igrokaz za odrasle. Ispalo je jako dobro.“

Već su stigli pozivi da gostuju s predstavom i drugdje. Predsjednik VUM-a Ivan Polić zahvalio je publici na odzivu i svima koji su pomogli prilikom postavljanja igrokaza kao i onima koji su pomogli svojim donacijama. Ni on nije mogao sakriti sreću zbog tako dobrog odziva publike. „Večeras smo oduševljeni odzivom publike. Žao nam je što nisu mogli svi sjesti. Drugi put ćemo se još više potruditi“.

Kazališna večer svojevrsna je uvertira za Advent u Viru koji će se održati 21. prosinca 2019. ispred OŠ Franice Dall’era s početkom u 19 sati. Posjetitelje očekuje bogata gastro ponuda i kuhano vino. Nastupa KUD Crvenice, mlada pjevačica Ivana Jukić, sestre Ramljak iz Čitluka i tamburaški sastav Forte.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading