Select Page

Čvarci – nekad bili hrana siromaha, danas cijena 40 KM po kilogramu

Čvarci – nekad bili hrana siromaha, danas cijena 40 KM po kilogramu

Hrvatska uvozi najviše svinjskog mesa od svih zemalja Europske unije. Zabrinjavajuća je to činjenica ako se uzme u obzir potencijal naše zemlje, osobito Slavonije i Baranje.
A zbog pojave afričke svinjske kuge, u mnogim zemljama Europe cijena uvoza porasla je za čak 40 posto. Time su porasle i cijene proizvoda od prerađenog svinjskog mesa, pa je cijena čvaraka dosegnula nevjerojatnih, masnih, 160 kuna po kilogramu.

Na tržnici, tradicionalna slavonska delicija, čvarci, kupuju se, ali na malo.

Tako Marica, za svoje potrebe, kupuje kod provjerenog trgovca a po čvarke ni ne pomišlja poći u trgovinu. Jer u trgovini su dosegli, nikad višu cijenu od čak 160 kuna, dok su u OPG-u još uvijek može naći za 80.

Pa i ovo je mala cijena. ali kad ne ide, ne možeš prodat, govori za RTL Danas prodavačica Nedjeljka koja svoje čvarke radi sama od mesa svinja koje također sama hrani.

Jer drugi proizvođači koji nemaju svoje svinje, kako bi napravili proizvod moraju kupovati meso, a njemu je cijena na svijetskom tržištu porasla za čak 40 posto i to zbog pojave i straha od pojave – afričke svinjske kuge.

I sami prodavači su nesretni što su morali dići cijene. Jer paradoks je u tomu što je Hrvatska osuđena na uvoz skupoga svinjskoga mesa jer proizvodimo tek trećinu od onoga koliko nam je potrebno. Iako kapaciteta za veću proizvodnju ima, Hrvatska godišnje uzgoji tek 750.000 svinja, pa smo europski rekorderi u uvozu svinjskoga mesa.

Možemo proizvoditi preko milijun i petsto do milijun i osamsto svinja, naše su potrebe oko dva milijuna četiristo tisuća tovnih svinja godišnje međutim kad gledamo bilancu, mi smo u Europskoj uniji koji najviše uvozimo svinjskoga mesa, govori Ernest Nad iz Hrvatske gospodarske komore.

Na uvoz, sada još skupljeg mesa, troše se silni novci. 2018. uvezli smo 197 milijuna eura vrijednosti svinjskog mesa, a samo u prvih pet mjeseci 2019. čak 90 milijuna eura.

Problem je utoliko veći jer se očekuje daljni rast cijene uvoznoga mesa, pa čvarci postaju sve manje dostupni.

A nekada je to, govore potrošači, bila seljačka hrana, a sada je to hrana za gospodu čija je cijena trenutno veća od cijene lungića.

A ako se Afrička svinjska kuga pojavi i u Hrvatskoj, teško je i pomisliti koliko ćemo tek onda plaćati za komadić prženoga sala.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading