Select Page

Da bi se spriječila krađa električne energije, brojila će biti izmještena iz kuća

Da bi se spriječila krađa električne energije, brojila će biti izmještena iz kuća

Korisnici usluga Elektroprivrede HZ HB uskoro bi mogli imati jači napon električne energije te bi iz većine kućanstava trebala biti izmještena električna brojila, piše Večernji list.

Za projekt 35.000.000 eura

Naime, Vlada Federacije BiH donijela je na posljednjoj sjednici dvije odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke te Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta “Električna distribucija BiH – Izgradnja sustava pametnih mjerenja u elektrodistribuciji” u iznosu od 35,000.000 eura.

Donošenjem ovih odluka stvara se osnova za potpisivanje supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, a potom i podugovora o zajmu između Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Na osnovi podugovora Federacija BiH će sredstva zajma proslijediti Elektroprivredi BiH (15,000.000 eura) i Elektroprivredi HZ HB (20,000.000 eura), kao krajnjim dužnicima i korisnicima kredita.

Rekonstrukcija transformatorskih stanica

Projekt podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju transformatorskih stanica radi smanjenja tehničkih gubitaka električne energije i poboljšanja napona, rekonstrukciju i izgradnju niskonaponskih mreža, nabavu i ugradnju obračunskih elektroničkih brojila za potrebe kućanstava koja imaju daljinska očitavanja utrošene električne energije te daljinskog isključenja i uključenja potrošača.

Inače, EP HZ HB je još prije nekoliko godina započela projekt izmještanja električnih brojila izvan kuća. U razdoblju 2011. – 2013. korisnicima električne energije Elektroprivrede HZ HB izmješteno je približno 12.000 mjernih mjesta postojećih potrošača te je izrađeno približno 6000 mjernih mjesta novih potrošača, piše Večernji list.

“Navedena mjerna mjesta izmještena su ili novoizgrađena na granici s javnom površinom, ili na stup niskonaponske mreže, izuzetno mjerno mjesto može se postaviti na pročelje objekta”, naveli su iz Elektroprivrede HZ HB.

Brojila će se daljinski očitavati

Izmještanje mjernih mjesta prati ugradnja elektroničkih brojila koja se daljinski očitavaju i kontroliraju. Trenutačno se daljinski očitava više od 35.000 kupaca iz sustava Elektroprivrede HZ HB.

Pored toga što je na ovaj način olakšano, kako očitačima brojila tako i korisnicima, rezultat ovog projekta je i smanjenje gubitka električne energije. Rezultat je provedbe projekta izmještanja mjernih mjesta smanjenje gubitaka električne energije za 3,5% u razdoblju 2011. – 2013.

Jedna od važnijih svrha izmještanja mjernih mjesta je smanjenje gubitaka električne energije, što se prvenstveno odnosi na smanjenje neovlaštenog trošenja električne energije.

Projekt izmještanja mjernih mjesta provodi se u svim organizacijskim cjelinama iz sustava JP Elektroprivreda HZ HB dok je intenzitet veći na područjima gdje su izraženi gubici električne energije, poput Mostara, Ljubuškog, Čitluka, Posušja, Gruda, piše Večernji list.

(Večernji list)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading