Select Page

ODLUČENO: Cijene cigareta će rasti od 30 do 35 feninga od 1. siječnja

ODLUČENO: Cijene cigareta će rasti od 30 do 35 feninga od 1. siječnja

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH nedavno je donio odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2015. godinu po kojoj će od 1. siječnja minimalna trošarina na kutiju cigareta iznositi dvije KM. Do 30. studenoga proizvođači i veliki distributeri cigareta imaju rok da dostave nove kalkulacije maloprodajnih cijena i tada će se znati nove cijene ovih proizvoda.

Problemi i troškovi za proizvođače

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, rekao je da se, po toj odluci, na cigarete od početka 2015. godine plaća proporcionalna trošarina u visini od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna trošarina u iznosu od 1,05 KM po kutiji. To su novi problemi i troškovi za proizvođače i distributere cigareta, ali i za kupce koji će morati plaćati veće cijene. Kod nekoliko proizvođača smo doznali da će nove cijene cigareta narasti od 30 do 35 feninga. U Fabrici duhana Sarajevo, jednoj od najvećih duhanskih tvrtki u BiH, kazali su nam kako traže najoptimalniju strategiju koja će ići na ruke i tvrtki i kupcima, no situacija nije nimalo laka.

Drastičan pad

– Oko 40 posto je smanjena konzumacija cigareta u odnosu na 2008. godinu i to je drastičan pad. Tržište legalne prodaje cigareta pada od 8 do 13 posto godišnje. S novim poskupljenjem za očekivati je da će doći do daljnjeg smanjenja tržišta, a u kojoj mjeri, teško je procijeniti. Za očekivati je pad za barem 10 posto. I u ovoj godini došlo je do značajnijeg pada tržišta cigareta, ali je bila izražena prodaja rezanog duhana, barem do promjene Zakona o trošarinama 1. kolovoza kada je dvostruko povećana cijena rezanog duhana. Do tada je ta kategorija imala značajan tržišni udio. Međutim, rastom cijena ta kategorija je pala na oko 20 posto u odnosu na raniju prodaju, a konzumenti su prešli na konzumaciju duhana s ilegalnog tržišta, čija je kvaliteta upitna – kazao nam je Sead Hadžimusić, direktor prodaje u FDS-u.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading