Select Page

Dalić: Dvije pobjede dijele nas od cilja

Dalić: Dvije pobjede dijele nas od cilja

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije uoči posljednja dva ogleda u kvalifikacijama za SP 2022, 11. studenoga protiv Malte u gostima te 14. studenoga protiv Rusije na Poljudu.

Ljestvicu skupine H predvode Rusi s 19 bodova, a Hrvatska je druga sa 17 bodova. Samo pobjednik skupine izborit će direktan plasman u Katar na SP, a drugoplasirani će igrati dodatne kvalifikacije. Dobra je vijest za Hrvatsku što je barem osigurala dodatne kvalifikacije jer ne može biti plasirana lošije od drugog mjesta. 

– Čekaju nas dvije utakmice, dvije pobjede nas dijele od cilja. Optimist sam da to možemo napraviti. Prva utakmica je uvijek najvažnija, Malta je sad najvažnija, pobjedom otvaramo Split i utakmicu za prvo mjesto, rekao je u uvodu Zlatko Dalić.

– Moramo biti strpljivi i odgovorni protiv Malte da tu utakmicu dobijemo. Ako smo mi pravi, moramo dobiti tu utakmicu, dodao je izbornik.

Uoči zadnje dvije utakmice Dalić ima dosta problema s izostancima pa je aktivirao pretpoziv napadaču Malmöa Antoniju Mirku Čolaku, iz mlade reprezentacije je pozvao Luku Sučića, a naknadno je pozvao i napadača Dinama Brunu Petkovića te veznjaka Rennesa Lovru Majera

– Što se tiče problema s ozljedama, Kovačić je otpao već prije, Brekalo će biti s nama, napravit će pregled, ako bude bilo što sumnjivo vratit će se u klub. Hvala treneru Juriću i Torinu što ga je pustio da mi to pogledamo. Sučić je doživio neugodan udarac prije dva dana i njega ćemo provjeriti, a kapetan Luka Modrić dolazi danas, situacija je puno bolja i vidjet ćemo što će biti s njim kroz dva-tri dana.  Ako neće biti 100 posto nećemo forsirati za Maltu, trebaju nam spremni igrači, rekao je Dalić te pojasnio zašto je u posljednji trenutak pozvao Petkovića i Majera.

– Nemam što čuvati i kalkulirati. Trebaju nam dvije pobjede. Lovro je ostvario dobar dojam, igra jako dobro, oporavio se, unosi novu energiju. Što se tiče Petkovića, on nikada nije bio sporan. Nije imao kontinuitet, sada se dignuo, igra dobro. Može nam biti od velike pomoći. Obojica su u dobroj formi, dodao je izbornik te otkrio na kojoj pozicji vidi Petkovića.

– Samo u napadu. Ono što on igra u Dinamu, mi u reprezentaciji imamo najbolje na svijetu, tu su Modrić i Brozović. Vidim ga jedino u špici, naglasio je Dalić.

Dodao je kako će Vatreni za ove dvije utakmice iznimno imati u kadru 25 igrača, a ne 23.

– Ima ozljeda, tu je i korona. Pozvali smo 25 igrača da ne bi u zadnji tren došli u neke probleme, istaknuo je izbornik. Još jednom je pojasnio kako je u fokusu samo Malta.

– Ne želim govoriti o Rusiji i Splitu, to je u drugom planu. Ako ne pobijedimo Maltu, nema niti Rusije. Na Malti je uvijek teško, premda nije na našoj razini. Morat ćemo biti strpljivi i hrabri.

Izbornik je svjestan očekivanja javnosti, no pritisak je nešto na što je naučio na klupi svjetskih doprvaka.

– Uvijek je pritisak tu. Ispred nas su važne utakmice. Želio bih izbjeći dodatne kvalifikacije koje će biti iznimno teške. Znam da su očekivanja ogromna, no idemo korak po korak, rekao je Dalić.

Istaknuo je kako je jedno mjesto u obrani rezervirano za Gvardiola, dok će o ostalim odlučiti nakon treninga.

– Dugo na poziciji stopera nismo bili tako jaki. Imamo sjajne igrače koji igraju u velikim klubovima. Gvardiol je neupitan na poziciji lijevog stopera, on ima prednost, a za ostale ćemo vidjeti tko je u najboljoj formi.

Problem predstavlja činjenica što je razmak između utakmice na Malti i na Poljudu samo 66 sati.

– Prvi put u mom mandatu smo odlučili spavati nakon utakmice u gradu u kojem igramo, na taj način se pokušavamo što bolje odmoriti. Ne mislim ništa kalkulirati, moramo dobiti Maltu, a onda ćemo vidjeti u kakvom smo stanju za Split. Za mene je najvažnija Malta, zaključio je izbornik.

Hrt. hr

OGLASI

Loading