Select Page

DALIĆ: “Moj san je bio da vodim Hrvatsku, da vodim svoj narod. Ovako visok san nisam imao“

DALIĆ: “Moj san je bio da vodim Hrvatsku, da vodim svoj narod. Ovako visok san nisam imao“

“Ušli smo među četiri reprezentacije svijeta i to je sjajan uspjeh za Hrvatsku. Velika je stvar da dva svjetska prvenstva zaredom to uspijevamo. Želimo više. Igramo protiv velike Argentine predvođene Lionelom Messijem. Veći je pritisak na njima. Znamo kako igraju i u kojem smjeru žele odvesti utakmicu.

Optimist sam i vjerujem igračima. Pokazali su kvalitetu i karakter. Bez toga ne bismo ušli u polufinale. Nećemo se prilagođavati suparniku, igrat ćemo svoju igru i na rezultat”, rekao je u uvodu Dalić.

Kakvo je stanje u momčadi, imaju li igrači snage?

“Potrošili se jesmo kroz dva produžetka, ali smo u polufinalu i o tome ne pričamo. Imamo snage, volje i energije. U svakoj smo utakmici dali sve od sebe i tako ćemo protiv Argentine. Znamo koliko se moramo potrošiti i na to smo spremni. Nemamo problema koji bi nas kočili oko sastava. Dečki su spremni. Neću pitati dečke jesu li umorni, oni ne žele biti umorni.”

Usporedba s utakmicom protiv Argentine 2018.?

“Pred nama je nova utakmica, drugačija od one prije četiri godine koja je bila u grupnoj fazi i koja nije bila na ispadanje. Dobro smo igrali tu utakmicu, dali golove iz svih naših šansi, bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti, ali ta utakmica nema veze s ovom sutrašnjom. Ulog je velik za obje ekipe, sutra nema štednje ni kalkulacija. Očekujem lijepu i čvrstu utakmicu, nadam se i fair s obje strane.”

Sprema li Dalić igrače i na provokacije?

“Rekao sam to prošli put i neću se na to vraćati. Razumijem te ljude, velike su emocije, velika očekivanja. To se dogodi, ne treba to zamjeriti. Nisam ja to zamjerio nikome, nema potrebe za tim. Gledali smo utakmicu protiv Nizozemske, bilo je puno duela, bila je borbena s puno nenogometnih situacija. Želimo to izbjeći. Nadam se da će suci imati stvari u svojim rukama.”

Je li ovo najvažnija utakmica hrvatske reprezentacije ikada?

“Za mene je najveća utakmica Hrvatska – Engleska za plasman u finale Rusije, nakon toga ona u finalu, pa ova s Brazilom. Ovo bi mogla biti još veća. Ponoviti takav uspjeh s novom reprezentacijom, to je nešto fantastično. Budemo li pobijedili za mene će to biti najveća utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije.

Messi je u formi, može sam riješiti utakmicu, ali ima podršku u suigračima u agresivnosti i borbenosti. Argentina djeluje kao sjajan, dobro izbalansiran tim. Protiv Nizozemske je Argentina igrala na rezultat, malo se opustila nakon 2:0. I za Argentinu je ovo velika utakmica. Imat će sjajnu podršku s tribina. Nama je to hendikep, manjak, ali nećemo se na to žaliti. Idemo uživati u nogometu, idemo igrati polufinale SP-a s jednom od najjačih reprezentacija i protiv jednog od najvećih nogometaša u povijesti.”

Koliko je važan doprinos igrača s klupe?

“Kad smo se spremali za SP rekli smo da imamo širinu i to se pokazalo točnim. Svi koji su ušli napravili su korektan posao. Pogodili smo kod svih izmjena. Dobivali smo dimenziju više.”

Marokanski novinar upitao je Dalića o svojoj reprezentaciji i šansama male reprezentacije za osvajanje titule.

“Rekao sam da svatko u životu ima pravo na svoj san. Hrvatska je prije četiri godine omogućila san svim malima i dala za pravo da sanjaju. Nitko tada nije očekivao da će mala Hrvatska biti u finalu. I tada potaknuti našim primjerom i druge reprezentacije žive svoj san pa tako i Maroko. Imaju se s pravom nadati i da budu najbolji, kao što i mi to imamo pravo.”

O emocijama:

“Obje reprezentacije imaju veliku emociju. Kad pogledate argentinske navijače, to je fascinantno. Takva je i Hrvatska, samo je nas manje. Nogomet je takav kakav jest, puno toga nosi. Od 32 reprezentacije ostale su četiri, ostat će dvije, a ostali će se morati nositi sa svojim emocijama. Samo će jedni uživati. I Hrvatska i Argentina imaju pravo na to. Očekujem sjajnu atmosferu, a nadam se da će lijepe emocije i sreću pokazati Hrvati.”

Poruka igračima prije utakmice s Argentinom?

“Moraju uživati. Oni i uživaju na treninzima, sastancima i utakmicama. Reći ću im i da sutra uživaju. Došli su negdje gdje možda i nisu očekivali, gdje cijeli svijet gleda što će napraviti jedna mala Hrvatska.”

Osjećaj pred polufinale prije četiri godine i sada?

“Tada je situacija bila drugačija, nisam mogao ovo ni zamišljati. To da ću kao izbornik biti na dva svjetska prvenstva, da ću Hrvatsku voditi u finalu, sad u polufinalu. Mislio sam da je to mjesto rezervirano za neke druge face. Bog mi je dao prigodu i ja sam mu zahvalan. Ponosan sam na reprezentaciju. Nitko ovo nije očekivao, moj ponos je do neba. Sretan sam. Znam da imamo snove u životu. Moj je bio da vodim Hrvatsku, da vodim svoj narod. Ovako visok san nisam imao. “

OGLASI

Prodaja stanova – Posušje

Stanovi se nalaze u centru grada, u blizini općine i škole. Stanovi u odmah useljivi. Za sve...

Loading