Select Page

FOTO: Rekordan broj pasa svih pasmina na izložbi u Posušju, pobjeda pripala ruskoj vlasnici

FOTO: Rekordan broj pasa svih pasmina na izložbi u Posušju, pobjeda pripala ruskoj vlasnici

U organizaciji Kinološkog saveza Herceg Bosne, te triju kinoloških uduga iz Posušja (Kinološke udruge „Posušje“, KK „Hercegovina“ i KK „Tornjak“ Posušje) tijekom ovoga vikenda na Ilijinom brdu održana je tradicionalna izložba pasa. Oko 380 pasa i njihovih vlasnika koji su iz čak 25 europskih i svjetskih zemalja došli u Posušje, sudjelovali su na dvije državne izložbe pasa, dvije međunarodne izložbe pasa, zatim specijalku devete FCI skupine.

Najljepši pas, odnosno Supreme Best in Show na izložbi u Posušju je labrador retriver iz Rusije vlasnice Belyajkin D. Nagradu u kategoriji Supreme Baby osvojio je američki stafordski terijer vlasnika Ranka Butine iz Srbije. Nagradu u kategoriji Supreme Puppy osvojio je pas pasmine basenji valsnika Frane Sopte iz Širokog brijega. U kategoriji Supreme Junior nagradu je osvojio pas pasmone američki stanfordski terijer vlasnikce Viktorije Lozić iz Srbije. U kategoriji veterana najljepšim je proglašen pas pasmine bracco italiano vlasnika Dunavera N. M. iz Italije.

Spomenut ćemo da je u subotu, prvog dana Dog showa u Posušju na državnoj izložbi CAC 1 najbolji bio pas pasmine australski ovčar, dok je na međunarodnoj izložbi prvog dana CACIB 1 najbolji bio pas pasmine argentinska doga. Drugog dana izložbe na državnoj izložbi CAC 2 najbolji je bio pas pasmine bijela pudla, dok je na međunarodnoj izložbi drugog dana CACIB 2 najbolji bio pas pasmie labrador retriver.

„Jako smo zadovoljni. Cijelu izložbu bih ocijenio s ocjenom pet. Dovoljno je bilo samo pogledati sve ove aute i ljude na Ilijiniom brdu i mogli bi smo reći da imamo drugi Ilijindan. Bio je rekordni broj pasa, ali i pasmina koje čak do sada tu i nismo imali. Jako smo zadovoljni jer je ovo sigurno bio najveći broj izloženih pasa i pasmina do sada u Posušju“, kazao je za naš radio tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak.

Ivan Jukić predsjednik Kinološke udruge „Posušje“, kao suorganizator je također izrazio zadovoljstvo kako je protekla izložba. „Mio smo prezadovoljni odazivom. Toliko pasa na jednom mjestu, jako smo zadovoljni. CACIB 2 je bio najbrojniji: 373 psa koja su izašla iz 26 različitih zemalja u 132 pasmine. To je stvarno jako veliki broj kojeg se ne bi postidio ne veliki grad poput Zagreba. Mislim da smo postavili rekord u regiji zadnjih pet godina broj izloženih pasa. Imali smo ove godine i dvije nepriznate pasmine koje su u postupku priznavanja, a dolaze iz treće FCI skupine. Mi smo prezadovoljni. Svake godine pokušavamo dignuti letvici s izložbom, ali ovu će biti teško nadmašiti“, kazao je Jukić za naš radio. Podsjetio je da ova izložba u Posušju već nekoliko godina nosi i naziv Memorijal Robert Oreč – Bobo u čast njihovog preminulog člana koji je bio jedan od osnivača kinološke udruge u Posušju.

A da cijela priča oko kinologije ima veliki turistički potencijal, pokazao je broj sudionika iz čak 25 zemalja Europe iz svijeta. Tako su se tijekom vikenda u Posušju mogle vidjeti automobili registracijskih oznaka iz Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Francuske, Rusije, ali i vidjeti psi vlasnika s Magadaskara koji su nastupali pod francuskom zastavom. „Kultura, sport i turizam – sve je to kinologija. Samo treba vremena da ljudi oni koji su na mjestima to spoznaju“, stava je tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne, Mirko Čolak.          

Audio prilog s izložbe možete poslušati u našem programu u 13 sati.                               

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

OGLASI

Loading